Selecteer een pagina

Ben jij een goede winnaar of een slechte verliezer?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Ben jij een goede winnaar of een slechte verliezer?

De laatste dagen loop ik steeds weer tegen het thema winnen en verliezen aan. Niet alleen de presidentsverkiezingen in Amerika, maar ook een prachtige miniserie over een vrouwelijk schaakwonder op Netflix. The Queen’s Gambit. De vraag die in mij opkomt is dan steeds: Wie ben je als je wint en wie ben je als je verliest?

Met winnen en verliezen heb ik geen goede relatie. Als kind hield ik al niet van bordspelletjes. Omdat het niet alleen van je eigen capaciteiten afhangt, maar ook van het toeval. Ik hield daar niet van en als ik heel eerlijk ben vind ik nog steeds een spel als: “Vertel eens” veel leuker! Iets waarbij iedereen gelijk is en waarin de keuzes zijn vanuit je hart en niet voor de winst.

Maar winnen en verliezen hoort toch bij het leven. En je hebt niet zomaar invloed op alle omstandigheden. Dat is in de huidige tijd maar al te duidelijk. Hoe sta jij daarin in winnen of verliezen. Heb je er net als ik niets mee, of juist heel erg. Ben je een echte winnaar?

Een goede winnaar

Wat is dan het verschil tussen een winnaar en een goede winnaar? En zijn er ook slechte winnaars? Omdat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem, is een slechte winnaar volgens mij iemand die wint echt ten koste van iemand anders. Iemand die niet schroomt om vals te spelen en alle registers open te trekken als de situatie daarom vraagt ook als dat vuil spel betekent.

Een goede winnaar is iemand die er alles aan probeert te doen om te winnen maar daarbij vooral bezig is met zichzelf en minder met de tegenstander. Iemand die haar eigen strategie bepaalt. Iemand die steeds de veranderende omstandigheden in haar eigen voordeel probeert om te zetten. Maar ook iemand die de tegenstander respecteert en net die stap harder, verder of groter maakt.

Een slechte verliezer

Een slechte verliezer is waarschijnlijk een zelfde soort persoon als een slechte winnaar. In beide gevallen is er geen of weinig respect voor de tegenstander. Een slechte verliezer doet net of de winnaar vals gespeeld heeft. Het weer zat tegen, de stand van de maan was niet goed of ze was net ongesteld. In ieder geval ligt het niet aan haar!

Dat jij deze keer hebt gewonnen is puur toeval, een gelukje. Het heeft niets te maken met het feit dat je beter bent. Dat vinden andere mensen ook trouwens… Enige narcistische trekjes zitten daar wel in trouwens. Zelfvertrouwen is natuurlijk altijd prettig. Maar andere mensen voor vol aan zien is niet iets waar slechte verliezers goed in zijn.

Winnen of verliezen

Als ik naar mezelf kijk heeft het bij mij te maken met eerlijkheid. Ik wil alleen verdiend winnen of verdiend verliezen. Dan heb ik er geen enkel probleem mee om de verliezer te bedanken of de winnaar te feliciteren. Maar ik maak ook mee dat het niet eerlijk gaat en dan vind ik het lastig.

Hoe zit dat bij jou als je heel kritisch naar jezelf kijkt. Wil jij graag winnen ten koste van, of ben je een sportief winnaar en verliezer? Is dat in alle contexten zo? Of is op dat op je werk echt anders dan in een spoort? En heeft het ook te maken met jouw tegenstander, of je die goed genoeg vindt?

Dit soort dingen spelen namelijk ook vaak. Dat je op je in jouw sport prima kunt omgaan met de winst die naar een ander gaat. Maar dat het op je werk heel moeilijk verteerbaar is als de opdracht naar een ander gaat. Of dat je van de een heel goed kunt verliezen omdat je haar als je meerdere beschouwt. Maar dat de winst van een ander niet als overwinning voelt omdat je haar juist als mindere ziet.

Onderzoek het eens bij jezelf en kijk ook waar voor jouzelf winst te behalen valt. Je kunt er een leuker mens van worden. Je kunt er zelf relaxter onder zijn en het kan je ook helpen om te zien waar jouw blokkades zitten op winnen, zodat je veel meer succes kunt gaan boeken in alles wat je doet.

 

Wil je leren hoe je makkelijker met winst of verlies kunt omgaan? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *