Selecteer een pagina

Dan doe je toch gewoon…

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Afgelopen week heb ik dertien coachgesprekken met studenten en meerdere ontwikkelgesprekken met collega’s gevoerd. Wat me ook deze keer weer opviel is dat mensen altijd lijken te denken dat ze “gewoon” hun gedrag aan kunnen passen.

Als je bijvoorbeeld beter prioriteiten willen leren stellen. Dan ga je dat toch gewoon voortaan doen… Tja als het zo makkelijk was, dan hoefde niemand meer iets te leren. Want als je het gewoon gaat doen, dan kun je het blijkbaar al!

Wat is gedrag?

Gedrag is iets wat je doet. Of iets wat je laat en vermijdt. Het is wat anderen kunnen zien of ervaren wat je doet. Je kunt bijvoorbeeld heel erg goed plannen en doet dat ook stelselmatig. Of je kunt heel goed verhalen vertellen en neemt daardoor altijd de inspirerende presentaties voor je rekening.

Er is ook gedrag waar je niet zo goed in bent. Je kunt namelijk niet overal in uitblinken. Laten we eens zeggen dat je beter wilt leren grenzen stellen. Je zou dat ook: “voor jezelf opkomen” of “nee zeggen” kunnen noemen. Als je daar niet zo goed in bent en je wilt het leren, hoe pak je dat dan aan?

Positieve kant van je gedrag

Een van de eerst dingen die meeste mensen doen is iemand bestuderen die dit wel goed kan. Er een boek over lezen kan uiteraard ook. Een training volgen of tips opzoeken op het internet.

Vervolgens ga je oefenen met je nieuw geleerde gedrag om het een gewoonte te laten worden. En als je geluk hebt dan wordt dat door je omgeving gewaardeerd… Het gebeurt niet zelden dat je te horen krijgt: “Jij bent zeker naar een training geweest!”

Wat een andere manier is, is om te kijken wat het je oplevert om geen grenzen te stellen. Welke dingen levert het je op als je geen grenzen stelt? Wat is de positieve kant van dit gedrag? Heel vaak is dat ander gedrag of gevoel waar je wel heel blij van wordt. Het zijn dan twee kanten van dezelfde medaille.

Waarden en Normen

Gedrag vertoon je omdat er iets is wat je belangrijk vindt. Of omdat je overtuigd bent van een bepaalde waarheid. Als je niet zo goed grenzen kunt stellen, maar wel altijd klaar staat voor een ander, is behulpzaamheid wellicht een belangrijke waarde. Het is voor jou dan belangrijker om aan een ander te denken dan aan jezelf.

Het kan ook zo zijn dat je geleerd hebt in je jeugd dat je eerst aan een ander en dan pas aan jezelf mag denken. Deze regel wordt dan een waarheid en een zogenaamde norm. Je vindt dus van jezelf dat je het ‘fout” doet als je grenzen stelt en aan jezelf denkt.

Meestal ben je je niet bewust van je waarden en normen. Dat zijn dingen die er onbewust vanuit je jeugd als “ingebakken” zitten. Dat maakt het niet gemakkelijk om je gedrag te veranderen. Je waarden en normen sturen namelijk je gedrag aan en zijn op onbewust niveau belangrijker voor je dan nieuw te leren gedrag.

Gewoon iets anders gaan doen, is dus helemaal niet zo gewoon!

Wil je weten hoe jouw waarden en normen je (ongewenste) gedrag aansturen? In een gratis intakegesprek kun je al een eerste stap zetten! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *