Selecteer een pagina

DIT is de enige goede reden om een teamcoach in te schakelen

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Oh ja, het is weer teamontwikkeldag volgende maand…

Zullen we een keer iets leuks doen? Iets met teambuilding ofzo? Of ik ken nog iemand die doet iets met persoonlijkheden, die ook eens met het team van Carla aan de slag geweest is. Gaf heel veel inzicht zei ze. Zullen we dat doen? Of zullen we met zijn allen naar een escaperoom, dat is ook goed voor de samenwerking heb ik gehoord van Henk van ICT. Dat hebben zij vorige keer gedaan.

Persoonlijkheidsprofielen

Is dit voor jou herkenbaar? Dat je echt met de beste intentie iets wilt doen met je team om onderlinge verbindingen te verstevigen en daardoor meer onderling vertrouwen te creëren? Als teamcoach heb ik me regelmatig met dit soort verzoeken laten strikken. Altijd hele leuke dagen als iedereen zichzelf en elkaar herkent in een DISC of MBTI profiel. Dat geeft enorm veel inzicht en als je een team begeleidt wat zich makkelijk openstelt, kun je ook nog heel wat praktische handvatten meegeven om de onderlinge communicatie te verbeteren.

Communicatie en vertrouwen

Maar dan… Het team komt terug in de werkelijkheid van alledag en probeert eens wat van de nieuw verworden kennis en vaardigheden uit. Spannend is dat. Kwetsbaar ook, want nieuwe dingen uitproberen is niet in alle omgevingen veilig om te doen. En dan komt het. Henk van ICT, je weet wel die zo enthousiast was over de escaperoom, die zegt:

“Je bent zeker naar een training geweest? Nou je mag wel weer gewoon normaal doen hoor!”

Weg goede intenties, weg durf en kwetsbaarheid. Alsof iemand met schoenen maat 45 op je net geplante viooltjes gaat staan. Dat overleven ze zelden. Ze zijn in ieder geval flink gekneusd. En dat is niet alleen heel vervelend voor jouw goedbedoelende teamlid, maar ook voor de rest van het team en de organisatie, die zomaar had kunnen profiteren dan deze nieuwe vaardigheden. Jammer ook voor de coach die ook voor andere teams had kunnen bijdragen aan het verbeteren van communicatie en het verstevigen van het vertrouwen, maar nu wellicht nooit meer terug gevraagd wordt.

Wat voegt een externe teamcoach toe?

Een teamcoach heeft over het algemeen een vrij grote gereedschapskist om uit te punten. Modellen, oefeningen, theorieën. Een teamcoach is er vaak gek op en verzamelt ze met veel plezier. Het is echter belangrijk om te kijken naar waarom je een teamcoach inschakelt voordat je bedenkt wat die dan zou kunnen toevoegen en hoe dat dan zou kunnen. De golden cirkel van Simon Sinek is daarbij en model (ook ik ben er gek op, modellen, theorieën…) wat daarvoor heel goed toepasbaar is.

WHY: Als team wil je een resultaat halen. Op een fijne manier, met onderling vertrouwen, zo efficiënt mogelijk ook het liefst. Maar het gaat om het resultaat. Aan de teamcoach de taak om het team te ondersteunen de hobbels of hindernissen die ze ondervinden op weg naar dat resultaat, uit de weg te ruimen.

WHAT: Een gebrek aan daadkracht kan een issue zijn. Of onduidelijkheid over het gezamenlijk doel. Ook onderling onbegrip of gebrek aan vertrouwen kunnen in de weg staan van het bereiken van het resultaat. Dus wil je meer daadkracht, een helder doel, goede onderling communicatie of een fijne vertrouwensbasis.

HOW: Daar komt de gereedschapskist van de coach aan bod. Dan pas komt de keuze voor dat persoonlijkheidsprofiel. Een teambuildingsactiviteit, een goed begeleid open gesprek. Datgene wat er nodig is om (een deel van) de hobbel uit de weg te ruimen.

Het begint echter altijd met het waarom. Een teamcoach kan je helpen de hobbels uit de weg te ruimen die je hinderen om je resultaat te bereiken op een zo prettig mogelijke manier.

Twijfel je om een teamcoach in te schakelen? Of wil je gewoon eens een vrijblijvend gesprek om te ontdekken wat het zou toevoegen voor jouw team. Neem dan contact met me op voor een kostenloze afspraak via diana@equinoxtalent.nl

Heb jij ook een leuke anekdote over een teamtraining of teamcoachdag. Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd!

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *