Durf jij fouten te maken?
Deze vraag had ik een aantal jaar geleden zeker niet volmondig met “ja” beantwoord. Fouten maken vond ik lastig en helemaal comfortabel vind ik het nog steeds niet. Hoewel ik echt van het uitproberen ben en graag leer en oefen, zijn er ook momenten dat ik vind dat ik alles al moet kunnen.
Dat intrigeert me want ik zie dat ook bij anderen. Dat er momenten zijn en thema’s waar fouten maken helemaal prima is en dat er ook onderwerpen of omgevingen zijn waarin de perfectionist in je naar boven komt. Hoe komt dat nu eigenlijke en wat kun je er zelf aan doen?
Waar je fouten maakt
Het maakt nogal wat uit voor je gevoel of je een belangrijk sollicitatiegesprek verpest of je laat een keer de aardappels aanbranden. Maar dat is niet voor iedereen hetzelfde. Het heeft te maken met je eerdere ervaringen in een zelfde soort situatie. En met de manier waarop je naar jezelf kijkt.
De een zal denken: “Tja zo’n gesprek is ook lastig. Logisch dat ik bij een aantal vragen niet uit mijn woorden kon komen.” Terwijl de ander denkt: “Zo een belangrijk gesprek, daarop had je je beter moeten voorbereiden, Dan had je op alle vragen een goed antwoord gehad.”
In het geval van de aardappels zal de een denken: “Zo iets simpels als aardappels koken. Dat je dat verprutst zeg!” En een ander denkt: “Ach het zijn maar aardappels! Gelukkig is de zalm wel goed gelukt.” Hoe belangrijk je iets vindt heeft met jouw geschiedenis en de normen en waarden waarmee je opgevoed bent te maken.
Wat is goed, wat is fout
Hoe je een gesprek met jezelf voert over de ernst van een slecht verlopen sollicitatiegesprek of aangebrande aardappels herken je waarschijnlijk vanuit je jeugd. We zijn geneigd om dezelfde dingen belangrijk te vinden als (een van) onze ouders. En we hebben onbewust dezelfde normen, ofwel regels om naar te leven, meegekregen.
Als jouw ouders hele hoge eisen aan je stelden en boos waren als je een onvoldoende haalde. Of teleurgesteld als je niet geselecteerd werd voor het eerste elftal. Dan stel je waarschijnlijk nu ook hoge eisen aan jezelf en anderen. Vooral als dingen niet in één keer lukken!
Wanneer je ouders hoge eisen aan je stelden, maar reageerden met: “Heb je er hard voor gewerkt? Heb je je best gedaan? Nou dan volgende keer beter”. Als ouders je de ruimte gaven om fouten te maken, ben je eerder geneigd om die fouten als leermoment te zien.
Als je ouders niet zoveel verwachtingen van je hebben, kan het beide kanten op. Je kunt je gaan afzetten en denken “Ik zal eens laten zien wat ik waard ben!”. Maar het kan ook zo zijn dat je daardoor niet in je eigen talenten gelooft en zelf ook niet overtuigd bent dat je iets bijzonders zou kunnen.
Wanneer je fouten maakt
Fouten leren maken en daardoor groeien in plaats van je ervoor schamen werkt het beste in een veilige omgeving. Ik deed ooit een training waarbij we streefden naar zoveel mogelijk fouten. Hoe meer fouten, hoe meer we geoefend hadden en hoe meer geleerd. Het werd zelfs een sport om alle “fouten” te spotten.
Ga dus op zoek naar die veilige omgeving om in uit te proberen. Leg de lat hoog en de hoeveelheid te maken fouten nog hoger. Hoe meer fouten…
Hoe is dit in jouw leven? Durf je fouten te maken en ervan te leren. Of laat je je tegenhouden om nieuwe dingen uit te proberen uit angst dat het je (nog) niet lukt?
Wil jij leren om met een gerust gevoel fouten te maken en stappen te zetten? In een gratis intakegesprek gaan we gelijk aan de slag! Mail me op diana@equinoxtalent.nl
Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent
0 reacties