Selecteer een pagina

Energy flows where the attention goes! – Gouden tip

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Het emmertje…

Een lieve collega heeft mij ooit de oefening met “het emmertje” geleerd. Sindsdien gebruik ik die oefening niet alleen in trainingen, maar ik doe hem zelf ook regelmatig om te kijken waarom ik me bijvoorbeeld opgejaagd of uitgeput voel. Dat gebeurt gelukkig niet heel vaak en is dan meestal niet heel heftig, maar ik geloof dat dat komt omdat ik er gelijk aandacht voor heb. Zoals door de oefening met “mijn emmertje” te doen.

Wat is dat dan voor oefening? Het is een tekenoefening, bedoeld om voor jezelf visueel te maken waar jij je energie aan besteedt, waar je energie van krijgt en waar je energie op lekt, zoals een batterij ook kan lekken. Want ook een plaatje van wat er in je eigen hoofd en lichaam gebeurt…zegt meer dan een discussie van 1000 woorden met jezelf.

Je begint met het tekenen van een emmer. Deze emmer, zo groot of klein als bij jou past staat voor de hoeveelheid energie je in een week hebt. Teken dus ook het formaat wat bij jou past. De een heeft ook werkelijk meer energie dan de ander. AL kun je jouw hoeveelheid energie vergroten, toch zal er altijd een verschil blijven tussen mensen. Net zoals de een groter is dan de ander. Volg daarna de onderstaande stappen.

Stap 1: Waar besteed je energie aan?

Waaraan besteed jij elke dag je tijd en energie?
Welke grote brokken zijn dat in JOUW leven? Er is geen goed of fout hierin, gewoon zoals het is!

Bij mij nemen deze zaken in een week het meeste tijd en energie in beslag: werken, huishouden, slapen, familie, vrienden, wandelen, lezen, creëren, ondernemen.

Wat is het bij jou? Ben eerlijk. Ook als je het niet de dingen zijn waar je eigenlijk je energie aan zou willen besteden. Zoals gamen, Netflix, piekeren, niksen. Het is pas goed of fout als je er zelf een oordeel over hebt. Jezelf voor de gek houden is makkelijk, maar dat gaat je niet helpen een gelukkiger mens te worden, of om meer energie voor jezelf over te houden!Wat ik meer tijd wil geven is creëren.

Stap 2: Waar krijg je energie van?

Wat zijn dingen waarvan je weet dat je er energie van krijgt, ook als je ze nu niet of niet vaak genoeg doet?

Ik krijg energie van dingen creëren. Van nieuwe dingen leren en ontdekken, van lekker met mijn vriendinnen op het terras, uit eten, naar het theater, restaurant, film, concert, museum, mooie steden. Samen met de kinderen “zijn” al is het tijdens het opruimen en poetsen van de kamer van #3 of in de auto met #2 samen. En sinds kort weet ik dus dat ik van wandelen heel veel energie krijg. Mijn manier van sport!

Wat ik te weinig doe is lekker koken. Uitgebreid voor lief, want de kinderen waarderen het niet heel erg. Voor vrienden is helemaal lang geleden… Dat ga ik dus snel weer doen.

Stap 3: Waar lekt je energie weg?

Wat kost je energie. Dat kunnen bezigheden zijn, maar ook mensen. Die ene vriendin die altijd over zichzelf praat maar nooit vraag hoe het met jou is…

Wat mij energie kost is mopperen. Daar ben ik niet blij mee, dus heb ik onlangs besloten ermee te stoppen. Als ik het merk ga ik gelijk met mezelf in overleg. Oké, wat is er precies waarom ik hierover wil mopperen? En vaak heeft het te maken met iets heel anders. Dat ik me niet gewaardeerd voel, dat ik moe ben, dat ik gewoon even mijn verhaal kwijt wil.

Ook het gevoel dat ik alles voor iedereen moet regelen (jawel, die eigenlijk best wel verwaande gedachte ken ik heel goed…) kost mij energie. Ook daar werk ik aan. Kunnen jullie best zelf 😉

Na stap 3 neem je per stap een besluit.

1. Aan welke belangrijke wil ik meer en aan welke minder energie besteden in de week.
2. Welke activiteit of persoon waar ik energie van krijg, verdient meer aandacht?
3. Welke activiteit of persoon moet ik juist minder of geen aandacht of tijd meer geven?

Schrijf dit kort en krachtig op: Ik wil meer tijd besteden aan…, ik wil starten met…, ik wil stoppen met…! Lees dit in ieder geval iedere ochtend hardop aan jezelf voor. Je zult merken dat je net per sé minder gaat doen, maar als je de dingen doet die voor jou belangrijk zijn, krijg je meer energie! SUCCES!

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *