Selecteer een pagina

Geef jij eerlijke feedback of is het stiekeme kritiek?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Krijg je wel eens ongevraagd feedback of advies? Dan is de kans groot dat je dat ook wel eens ongevraagd geeft. Heel eerlijk? Ik zit er meestal niet op te wachten en vaak lijkt het meer op een persoonlijke aanval. Sinds ik werk met NLP en helemaal nu ik de opleiding tot NLP trainer volg, let ik er extra op. Mijn 4 belangrijkste inzichten wil ik graag met je delen.

Feedback is een cadeautje

En een cadeautje is altijd iets leuks om te geven. Iets waarvan je verwacht dat de ander blij mee is. Mooi ingepakt met een strik erom heen. Iets wat je geeft met een goed gevoel en een lach en vanuit je hart. Het gaat erom dat de ander er iets aan heeft. De ander helpen om te groeien, dat is de essentie van feedback.

Als je feedback geeft, doe dit dan ook niet vanuit irritatie, boosheid of een ander soort ergernis. Realiseer je dat jouw gevoel niets met het gedrag van die ander te maken heeft. Dat is wat jou raakt. Niet per sé wat die ander wil bereiken. Als je de ander echt oprecht wilt helpen om te groeien dan houd je het cadeautje in gedachten.

En net zoals je de plank wel eens mis slaat bij het geven van een cadeautje, kan dat je ook gebeuren bij het geven van feedback. Het is aan de ontvanger of ze er blij mee is!

Feedback is een optie

Als je de behoefte hebt om iemand feedback te geven. Bedenk dan eerst dat het jouw behoefte is. Waar komt die vandaan. Zit je vandaag lekker in je vel, ben je uitgerust of heb je stress. Wat in jou triggert de behoefte om feedback te geven?

Als je al vaker dezelfde behoefte hebt gehad bij dezelfde persoon en je doet het echt als cadeautje, is er natuurlijk niets aan de hand. Houd je dan we aan de regels van Sandwich Feedback:

  • Wat ik zag wat je goed/fijn deed is:
  • Wat je nog meer/anders zou kunnen doen is:
  • Het effect op mij of anderen is dan waarschijnlijk:

Als je feedback wilt geven als primaire reactie, zijn er ook andere mogelijkheden. Haal een paar keer diep adem, ga koffie halen, ga naar het toilet, maar vooral: doe het niet. Het komt vast niet als een goedbedoeld cadeautje je mond uit nu.

Feedback geeft energie

Als je iemand feedback geeft met de intentie om de ander te laten groeien en je doet dat zorgvuldig, dan geeft dat meestal energie. De ander krijgt inzicht in haar eigen gedrag en krijgt een optie om het anders aan te pakken. Daarnaast begrijpt ze direct dat haar goede bedoelingen gezien worden en dat de feedback alleen maar bedoeld is deze nog beter over de bühne te krijgen.

Laat je niet verleiden tot nog meer feedback of andere voorbeelden. Dat brengt de energie gelijk weer naar beneden en de goede stemming en het gevoel een cadeautje te krijgen ook. Ook al bedoel je het nog zo goed. Hoeveel feedback kun jij tegelijkertijd aan?

Feedback versterkt de relatie

Als je vanuit de beste intentie feedback geeft, zegt dat iets over het beeld wat je van iemand hebt en hoe belangrijk iemand voor je is. Het onderlinge vertrouwen wordt groter en daardoor ook de band die je met iemand hebt en hoe open en eerlijk je durft te zijn.

Dan kan zijn als collega, partner, werknemer of als leidinggevende. Ben ook voorzichtig als je de laatstgenoemde feedback geeft. Managers en directeuren zijn gewoon mensen. Zij hebben ook een hart!

 

Wil je weten hoe jij beter om kunt gaan met feedback geven en ontvangen? In een gratis intakegesprek kun je al een eerste stap zetten! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *