Selecteer een pagina

Heb jij een Blue Monday vandaag? Toptip om je energie beter te focussen.

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Heb jij een Blue Monday vandaag? Toptip om je energie beter te focussen.

Blue wattes? In 2005 bedacht de Britse psycholoog Cliff Arnall zijn wetenschappelijke formule waaruit volgens hem blijkt dat de derde maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.
De redenen hiervoor zouden zijn dat de meeste goede voornemens hier gesneuveld zijn, het toch weer maandag is, je nog opstaat en vaak thuiskomt in het donker en de vakanties ver weg lijken.
Volgens zijn collega wetenschappers klopt er niets van, net zoals van zijn formule voor de meest gelukkige dag van het jaar, maar veel mensen herkennen zich er toch in! En dit jaar misschien wel meer dan ooit. Uiteraard zal er ook een stukje selffulfilling prophecy zijn. Omdat er in de media en ook in deze blog aandacht aan besteedt wordt, krijg je ook het idee dat je er wel iets van zal moeten merken.

4G: Gebeurtenis – Gedachten – Gevoelens – Geluk

Bij mensen werkt het nu eenmaal zo dat gevoelens en emoties het gevolg zijn van je gedachten die je hebt over een bepaalde gebeurtenis. En het goede nieuws is datje jouw gedachten zelf kunt sturen. Dat is de superkracht van mensen, dus ook van jou!
Als het buiten regent (een gebeurtenis) is dat gewoon iets wat gebeurt. Dat is niks nieuws. Je kunt daarbij denken dat het vervelend is, dat je net nu op de fiets moet, dat je nat wordt, dat het rotweer is en dat het altijd zo is als jij eens een keer op de fiets moet (gedachten).
Door deze gedachten kun je je vervelend, chagrijnig, boos en verongelijkt voelen. Dat gevoel kun je ervaren in je hele lijf en je dat kleurt je hele dag en alle andere dingen die er die dag gebeuren. Ongeacht hoe leuk of positief je die gebeurtenis op een andere dag zou vinden.
Kleine kinderen vinden regen vaak helemaal niet vervelend. Die zien plassen waar je in kunt stampen en spetteren en een heerlijke natuurlijke douche. Ze vertrouwen erop dat er binnen weer droge kleren zijn na een warme douche en misschien wel warme chocomel!
Als je ervoor kiest om andere gedachten te hebben bij hetzelfde weer, kan je gevoel heel anders zijn. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een half uurtje later weg te fietsen en de afspraak te verzetten. Je kunt je mooie regenpak aantrekken of droge kleren meenemen in een waterdichte tas.

Cirkel van Inlvoed en Betrokkenheid

De cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Zelfs de gedachte dat je nu eenmaal helemaal geen invloed hebt op het weer kan al helpen om van een negatieve gedachte naar een neutrale gedachte te gaan. Daardoor verandert ook gelijk je gevoel.
Een mooie manier om te bepalen hoe je ergens over wilt denken is de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Steven Covey. Wellicht ken je ze wel. Hierbij een korte handleiding hoe je ze het beste kunt gebruiken.

  • Teken één grote cirkel en noteer daarin alle dingen die veel tijd van jou vergen. Je mag zoveel dingen noteren als jij zelf wilt.
  • Pak nu een nieuw papier en teken twee cirkels, één grote cirkel (jouw cirkel van betrokkenheid) en één kleinere cirkel binnen de grotere cirkel (jouw cirkel van invloed).
  • Kijk nu naar de dingen die je eerder hebt genoteerd. Op welke van die dingen kun je invloed uitoefenen? Schrijf deze nu op in je cirkel van invloed.
  • Alles wat overblijft schrijf je op in je nieuwe cirkel van betrokkenheid.

Op zaken in jouw cirkel van invloed kun je actie ondernemen. Wat zijn de gebieden in jouw leven waar je invloed op hebt en waarin je dingen kunt veranderen als je er vervelende gedachten en dus gevoelens bij hebt?
Welke dingen staan in je cirkel van betrokkenheid (zoals regen). Je hebt er geen invloed op, maar wordt er wel door beïnvloed. Je kunt ervoor kiezen om je er druk over te maken, maar je hebt geen invloed. Dat verandert dus niets, behalve jouw gedachten en daardoor gevoelens en humeur. Wellicht is het dan beter om het te aanvaarden voor wat het is.
Accepteer dat je zelf verantwoordelijk ben voor jouw leven, gedachten, gevoelens en daardoor jouw geluk. Als je je daarbij alleen druk maakt over de dingen waar je invloed op hebt ziet jouw Blue Monday er al een stuk rooskleuriger uit!

Speciale aanbieding

Op 1 februari 2021 ga ik fulltime in en aan EquinoxTalent werken.
Tot de start van de lente op 21 maart bied ik daarom een beperkt aantal coachgesprekken aan ter kennismaking van 1 uur voor €42,- inclusief BTW in plaats van € 121.- per uur inclusief BTW.
Dat is voor ondernemers of jouw werkgever minder dan €35.- exclusief BTW.
Dit wordt nog aangeboden via mijn Social Media kanalen, maar als je er als eerste bij bent, weet je zeker dat er plaats is.

Mail me op: diana@equinoxtalent.nl , dan krijg je van mij het inschrijfformulier toegestuurd.

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *