Selecteer een pagina

Hoe neem jij jouw verantwoorde-lijkheid?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Hoe neem jij jouw verantwoordelijkheid?

Deze week buitelden de media en de kamer over elkaar heen om iets te vinden van onze Koning en Koningin en Mark Rutte over vakantie naar Griekenland van het Koninklijke gezin. Tja, een beetje dom vond ik het ook, maar om nu hier zoveel heisa over te maken. Die mensen doe hun best om verschrikkelijk betrokken te zijn bij het volk, maar leven natuurlijk deels buiten onze werkelijkheid.

Stel je nu eens voor dat je voor vrijwel geen enkele keuze echt zelf de verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Of eigenlijk niet eens mag nemen. Als al jouw beslissingen getoetst moeten worden aan de mening en inzichten van een ander die dan namens de regering beslist.

Hoe makkelijk is het dan om daar na meer dan 50 jaar blind op te varen. Zelfs als je ergens diep van binnen denkt, “zouden we dat wel moeten doen?” Als je goedkeuring krijgt, dan zal het wel in orde zijn toch? Zeker als het ook met regelmaat gebeurt dat dingen die jou heel logisch lijken ook overruled worden…

Neem jij te weinig verantwoordelijkheid?

Veel van de mensen die ik in mijn werk tegenkom, zitten niet in deze categorie. Een enkeling geeft echter voor alles wat haar overkomt de schuld bij een ander. Dat begint als bij de simpele smoezen als: “de brug stond open” tot de reden waarom deadlines niet gehaald worden. De drukker was niet op tijd, mijn laptop is gecrasht. Dat gebeurt altijd dezelfde mensen!

De verantwoordelijkheid buiten jezelf leggen is iets wat echt bij je kindertijd hoort. Had je een, zoals we dan nu noemen, curling moeder? Werden alle moeilijkheden uit de weg geruimd voordat je erover kon struikelen. Dan heb je wellicht ook niet geleerd om zelf het heft in handen te nemen.

Neem jij teveel verantwoordelijkheid?

Dit zijn mensen die ik veel vaker tegenkom. Dat je je verantwoordelijk voelt voor dingen waar je helemaal geen invloed op hebt. Voor wat je collega wel of niet doet bijvoorbeeld. Ken je dat? Dat als er gezegd wordt dat er nog iets moet gebeuren voor de volgende vergadering en dat je al je hand opgestoken hebt voordat je het weet?

Dat je alles oppakt omdat je weet dat anderen het niet doen en jij vindt dat dat niet kan? En dat je vervolgens verzucht dat jij ook altijd alles moet doen? En dat je voor het gemak even vergeet dat je dat zelf hebt georganiseerd. En ook dat je duidelijk een beeld neerzet van jezelf, waardoor mensen erop rekenen dat jij altijd de losliggende eindjes wel aan elkaar knoopt.

Ben jij in balans qua verantwoordelijkheid nemen?

Als jij heel goed je verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw eigen taken. En tegelijkertijd de verantwoordelijkheid van de ander ook bij die ander kunt laten liggen. Dan ben je op een zeldzame manier gezegend. Of heb je hier al hard aan gewerkt. Dat kan ook.

Een manager van mij bij één van mijn eerste banen zei altijd: “Iedereen heeft het recht zijn eigen fouten te maken en zijn eigen shit op te ruimen.” En dat heb ik altijd onthouden. Dat vind ik niet altijd makkelijk. Maar van je eigen fouten leer je wel het meeste. En dat geldt voor jouw collega’s ook!

Onderzoek eens voor jezelf hoe dit bij jou werkt. Neem je te weinig of teveel verantwoordelijkheid of ben je heerlijk in balans? Hoe dan ook, je hoeft waarschijnlijk niet via een videoboodschap voor heel Nederland op te nemen als je een keer een beetje dom bent geweest op dit gebied.

 

Wil je weten hoe het met jij jouw verantwoordelijkheidsgevoel in balans krijgt? In een gratis intakegesprek krijg je al meer idee hoe dat kan voelen! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *