Selecteer een pagina

Hoe stel jij je emotionele grenzen?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Hoe stel jij je emotionele grenzen?

Vandaag had ik een prachtig gesprek over iets wat al langer een thema voor mij is. Grenzen stellen. Of meer specifiek. Liefdevol begrenzen. In mijn opleidingen familie- en organisatieopstelling heb ik daar al regelmatig aan gewerkt. En gelukkig was ik daarin niet de enige.

Jezelf gezond begrenzen blijkt best wel lastig te zijn. Sommige mensen gaan helemaal op in een ander. Anderen bouwen juist een stevige muur om zich heen. Een duidelijk grens bewaken op emotioneel gebied blijkt te maken te hebben met schuldgevoel. Dat je teveel van die ander vraagt of juist te weinig van jezelf geeft.

Weinig tot geen grenzen

Als je weinig heel erg snel helemaal in het verhaal en in de emoties van een ander gezogen wordt, ben je goed in symbiose. Heel erg vergelijkbaar met een verliefdheid, waarbij het normaal is dat je je een voelt met de ander. Maar in het geval van een goede vriendin of een ouder, niet heel prettig.

In symbiose kun je niet meer zo goed het onderscheid maken tussen jouw eigen gevoelens en de gevoelens of emoties van de ander. Zie het als een overdreven vorm van empathie. Maar in die staat is het dus ook moeilijk om van een afstand, meer objectief, naar het verhaal van de ander te luisteren en zo een oplossing te helpen zien.

Als je weinig grenzen kunt trekken tussen jouzelf en de ander zul je ook regelmatig last hebben van gevoelens en emoties die niet van jou zijn. Mensen die hoog sensitief zijn (HSP) hebben dit ook. Ze hebben continue hun voelsprieten uitstaan en kunnen moeilijk onderscheid maken tussen wat zij zelf van binnenuit voelen en wat ze oppikken bij anderen.

Heel erg duidelijke grenzen

Er zijn ook mensen die een hele dikke muur om hun gevoel heen gebouwd hebben. Ze zijn niet goed benaderbaar door anderen in emotionele zin. En ze tonen ook weinig tot geen empathie richting anderen. Simpelweg omdat ze de gevoelens en emoties van de ander niet oppikken.

Sommige mensen zijn zich heel bewust van de muur om zich heen en weten dat hij ergens dient ter bescherming. Al kan het goed zijn dat je niet meer weer waarvoor. Anderen hebben gewoon nooit geleerd met gevoelens en emoties omgegaan en hun muur is er dan meer een van onwetendheid en onkunde.

Gezonde begrenzing.

Gezonde grenzen op alle vlakken hebben is benijdenswaardig en zeldzaam. Als je een dochter bent van ouders die aandacht hebben gehad voor mijn en dein qua emoties, die jou niet belast hebben met hun zorgen en die zelf gewerkt hebben aan hun eigen emotionele bagage. Dan zou ik een diepe buiging voor ze maken.

Voor alle anderen die een stuk minder zeldzaam zijn… Je hebt te dealen met je eigen “shit”. Onderzoek eens hoe het bij jou zit. Heb je meer een muur om je heen of ben je meer van de symbiose. En wanneer heb j er last van. Want alleen dan is het tijd om er iets mee te doen.

If it ain’t broke, don’t fix it!

Wil je weten hoe je jouw emotionele huishouding op orde krijgt? In een gratis intakegesprek krijg je al meer idee hoe dat kan voelen! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *