Selecteer een pagina

Hoe vind je de moed om jezelf meer te laten zien? 7 tips

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Hoe vind je de moed om jezelf meer te laten zien? 7 tips

Gisteren plaatste Margo Moonen een filmpje van mij waarop ik een zelfgeschreven gedicht voorlees. Doodeng! Ik sta er maar raar op vind ik zelf. Het gedicht was nog niet klaar. En ik kan nog een stuk of 10 redenen bedenken waarom ik had willen zeggen dat ze dat niet moest doen! Maar ik deed het wel. Omdat ik tegenwoordig steeds meer geloof in:

“Feel the fear en do it anyway!”

Dat klinkt makkelijk. Natuurlijk begrijp ik als geen ander dat het veel moeilijker is dan het zomaar even doen. Want anders had je het allang gedaan! Wat zou jij meer willen laten zien van jezelf? Is er iets wat je kunt en waarmee je meer naar buiten zou willen treden. Of zou je misschien gewoon vaker je mening willen geven?

Heb je ideeën die je nu nog niet durft te delen. Wil je om promotie of salarisverhoging vragen, maar durf je het niet… Over jouw eigen drempel stappen is het moeilijkste. De uiteindelijke stap zetten is het makkelijkste als je bereid bent het een kans te geven.

Dus wil jij leren de moed te verzamelen en meer van jezelf laten zien? Probeer het dan eens met deze 7 tips:

Begin veilig: Als je iets nieuws wilt uitproberen. Begin dan bij mensen die je vertrouwt en bij je het meeste jezelf durft te zijn. Vraag ze om eerlijke feedback en tips. Als ze vertellen dat je ergens talent voor hebt, doen zij dat echt niet om je te pleasen.

Geloof het: Als je positieve feedback krijgt van mensen. Neem het dan aan. Verzamel een tijdje alle positieve dingen die mensen over jou of je nieuwe vaardigheid, gedrag of wat je dan ook wilt laten zien, zeggen. Schrijf ze op, spreek ze in. Herlees ze elke dag en luister ernaar. Nog beter: neem het op terwijl die ander het zegt en luister daar iedere dag naar!

Het ergste: Bedenk wat echt het allerergste is wat er kan gebeuren. Welke mensen willen je nooit meer zien. Kun je ontslagen worden. Publiekelijk voor gek gezet. Rukt het 8-uur journaal uit? Wat is nu werkelijk hetgeen waar je bang voor bent? Voor de mening van wie ben je het meest bang? Is dit reëel? Of is het een oude angst, die je nog hebt, maar allang niet meer echt iets is waar je bang voor hoeft te zijn?

Je grootse wens: Als je de stap neemt. Welk groot verlangen krijgt dan de kans om vervuld te worden. Wat zou je graag willen. Waar word je gelukkig van? Wat zou bijdragen aan wat jij in de wereld wilt zetten? Hoe voelt het voor je als je dit doet, welke gedachten heb je dan over jezelf? Wat zeg je tegen jezelf en wat zeggen anderen teg n jou?

De kleinste stap: Wat is de allerkleinste stap die je kunt maken om heel langzaam te beginnen en voldoende moed te verzamelen? Welke setting, welk gedrag, wat wil je laten zien. Waar kennen ze je misschien (nog) niet?

Blijf in beweging: De eerst paar kleine stapjes zijn het moeilijkst. Het gaat erom dat je iedere dag een klein stapje blijft zetten. Ook als is het nog zo klein. Als iets eenmaal in beweging is en blijft, wordt het steeds makkelijker.

Spring af en toe in het diepe: Soms heb je genoeg de temperatuur van het pierenbadje gecheckt met je linker grote teen en moet je een keer springen. Zolang als je weet dat er meer mensen zijn die erin springen. Je weet dat je kunt zwemmen, alleen bang bent dat het water koud is, doe het dan een keer. Je kunt er gewoon weer uit klimmen, douchen en afdrogen. Maar je bent wel gesprongen!

En ja, voor mij was dit ook een reuzesprong! Ik begon klein op Insta met filmpjes die maar 24 uur te zien zijn. Daarna een gedicht in een blog en zo steeds kleine stapjes. Tot deze sprong, die ik nog steeds eng vind! Maar tot nu toe heb ik hier geen blijvende schade aan overgehouden. Sterker nog, alleen maar positieve reacties. Dus wie weet, gebeurt dat bij jou ook als je een keer een sprong waagt!

 

Wil jij ook meer moed verzamelen om jezelf te laten zien? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *