Selecteer een pagina

Hoeveel ballen houd jij in de lucht?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Hoeveel ballen houd jij in de lucht?

Af en toe maak ik een mindmap van mijn leven. Of liever gezegd, de belangrijkste onderdelen daarin. Mijn werk, privé leven, opleidingen en me-time. En toch kom ik dan soms op meer dan 4 onderdelen uit! Er horen ook netwerken bij waar ik me aan verbonden heb. Op dit moment heb ik een baan en een bedrijf en dat zijn twee verschillende takken. Dat maakt mijn mindmap een beetje vol…

Dus heb ik iets gedaan waar ik heel blij van wordt en dat wil ik graag met je delen! Ik heb geleerd om keuzes te maken. Op basis van het positieve gevoel dat sommige delen van mijn leven me wel of niet geven. En dat gun ik jou ook.

Welke ballen houd jij hoog?

Allereerst maak je dus een mindmap. Die mag voor de overzichtelijkheid maar uit maximaal 4 delen bestaan. Daarvoor gebruik ik als inspiratie het levenswiel, die bestaat uit 8 gebieden, maar je wilt vooral weten hoeveel energie sommige zaken kosten, dus heb ik er een paar samengepakt.

  1. Familie, vrienden, ontspanning en plezier
  2. Gezin, relatie, omgang met emoties
  3. Me-time, persoonlijke ontwikkeling / zingeving, gezondheid en vitaliteit
  4. Werk, carrière en financieel

Vervolgens zet je op een groot A-3 vel een grote cirkel of vierkant in het midden, dat ben jij. In de 4 hoeken, of precies zoals je wilt begin je met opschrijven van de dingen waar je tijd aan besteed in deze 4 aspecten van jouw leven. Elk onderdeel krijgt ook een cirkel of een vierkant. De grootte staat voor de hoeveelheid tijd die je daaraan besteed. Daaraan hangen alle onderdelen waaruit dit bestaat.

Voor mij bestaat bijvoorbeeld gezin en relatie uit mijn man, onze 3 kinderen (die zet ik er apart op), onze hond en de rollen die ik daarin heb. Ik doe bijvoorbeeld heel traditioneel, de was en de strijk, ik doe boodschappen en ik kook en ik ben hockeycoach. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt onderscheiden, maar houd het bij de grote onderdelen.

Zijn jouw ballen in balans

Als je alle onderdelen van jouw leven visueel hebt gemaakt én je hebt eerlijk gekeken naar de hoeveelheid tijd die je besteedt aan ieder onderdeel, dan is de kans groot dat er ergens een onbalans zit. In deze tijd van Corona zal waarschijnlijk het onderdeel familie, vrienden, ontspanning en plezier kleiner zijn dan je wilt. Of dan goed voor je is.

De volgende stap is om alle afzonderlijke ballen, onafhankelijk van hun grootte, een kleur te geven.

  • Groen voor dit voelt goed en in balans
  • Geel voor hier zit iets niet helemaal goed
  • Oranje voor alarm dit is uit balans en voelt niet goed

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de oranje ballen of ze nu groot of klein zijn, de grootste ellende geven. Daar zal je dus mee aan de slag moeten. Ga eens na welke van de oranje ballen eigenlijk rood zouden moeten zijn en wat je daarbij voelt. Krijg je het benauwd, is er juist een gevoel van spijt, irritatie of iets anders. Sta je jezelf eigenlijk sowieso wel toe om dit te voelen?

Heb je hier te weinig tijd en aandacht voor, maar zou je wel meer willen? Of is het juist iets waar veel te veel tijd en aandacht naartoe gaat en wil je dat dat minder wordt? Is dit iets wat je kunt beschouwen als tijdelijk en zit er een duidelijke einddatum aan, of is dat nog vaag en moet je nu stappen ondernemen?

Welke ballen kun je vullen of laten vallen?

Waar zou je vandaag of op korte termijn nog mee kunnen stoppen of juist mee kunnen beginnen? Ik geef je twee voorbeelden uit mijn leven.

Beginnen: Toen ik in de gaten kreeg dat ik wel steeds minder mensen zag, ben ik gaan kijken hoe het wel kon. Op zaterdag een borrel met twee vrienden. Op zondagochtend wandelen met een vriendin en op zondagmiddag borrelen met weer twee andere vrienden. Ook ga ik met mijn camper door de weeks naar collega’s die verder weg wonen. Ik nodig mezelf uit en zowel zij als ik vinden het leuk!

Stoppen: Zoals je wellicht weet werk ik nog als docent 1,5 dag in de week. Dat heeft dus een einddatum van 1-2-2021. Maar ook daarin ben ik met dingen gestopt. In het begin beantwoorde ik nog wel eens mails op andere dan mijn werkdagen of maakte ik afspraken. Dat doe ik dus niet meer. Want anders kan ik niet genoeg tijd besteden aan mijn eigen bedrijf.

Perfecte ballen

Is dat makkelijk? Gaat dat vanzelf? Kost dat energie? Nee, het is niet makkelijk, het gaat niet vanzelf en het kostenergie. Maar het levert me enorm veel plezier en geluk op. Plezier als ik mijn vrienden weer vaker zie en spreek. Ik heb zelfs mijn kookliefde weer herontdekt. En geluk als ik aan mijn bedrijf kan werken in plaats van brandjes blussen die volgende week weer oplaaien.

Is je leven dan perfect als je overzicht hebt over al je ballen? Dat denk ik niet, maar het wordt wel overzichtelijk. En je bent eerlijk naar jezelf over zaken waar je niet zo vaak aandacht aan geeft. En alleen dat al helpt je om meer balans te creëren in je leven!

 

Wil jij van perfect naar goed genoeg bewegen? Doe mee met het Excellente gesprek gebaseerd op de methodiek van Waarderend Onderzoeken. Mail me op: diana@equinoxtalent.nl

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *