Selecteer een pagina

Kijk jij wel eens door de bril van een ander?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Als je me volgt op Instagram zie je wellicht wel eens mijn wandelingen met onze hond Elvis voorbij komen. Gisteren was ik ook aan het wandelen en toen ik even niet oplette… zag Elvis een vogel, rende er achteraan, verloor ik mijn evenwicht in een kuiltje in de weg en lag ik languit op de grond!

Terwijl ik met schrik en tranen op de grond lag, dacht Elvis het signaal “spelen” te herkennen. Dus naast een kapotte broek en hevig bloedende knie had ik ook een enthousiaste pup die bovenop me sprong te verwerken. Tja ons beeld van de situatie was duidelijk anders…

Persoonlijke geschiedenis

In de communicatie tussen mensen herken je dit wellicht zelf ook. Dat jij een heel ander beeld hebt van een situatie of een hele andere herinnering aan een gebeurtenis. Dat komt omdat iedereen een eigen persoonlijke geschiedenis heeft die van invloed is op hoe je de wereld bekijkt.

Over honden gesproken is je gevoel over onze hond wellicht een van vertedering als je vroeger thuis zelf een hond, of zelfs een (zwarte) labrador had. Maar als je een keer gebeten bent door een hond, of erger nog, als een grote zwarte hond op je af is komen rennen toen je bijvoorbeeld een jaar of twee was, ben je wellicht helemaal niet zo dol op onze pup.

Referentiekader

Het geheel van jouw ervaringen, met name de ervaringen in jouw kindertijd tot een jaar of 7, zijn van grote invloed op jouw blik op de wereld. Dat noemen we jouw persoonlijke referentiekader. Jouw referentiekader is net zo uniek en persoonlijk als je vingerafdruk.

De dingen die je doet of belangrijk vind, zijn voor jouzelf volkomen logisch. Ook bepaalde normen zoals hoe je met elkaar communiceert of samenwerkt. Of hoe respect eruit ziet is iets wat je al in je vroege jeugd leert.

Intentie

Om erachter te komen waarom mensen doen wat ze doen, helpt het om gewoon eens van een afstandje te bekijken wat er gebeurt in een situatie. Stel je voor dat jouw collega altijd te laat komt en jij vindt punctualiteit heel erg belangrijk.

Wat er gebeurt is dat je je ergert, vanuit jouw waarde punctualiteit. In werkelijkheid is er niets ergs gebeurd, maar jij maakt het vervelend in je hoofd omdat je er een oordeel over hebt. Wat je ook kunt doen, is je oordeel even opzij zetten en vanuit nieuwsgierigheid vragen hoe het jouw collega lukt om altijd te laat te komen.

Wellicht zijn de waarden van jouw collega heel anders dan die van jou. Wellicht is zoveel mogelijk gedaan krijgen op een dag belangrijk en plant jouw collega de dagen overvol. Of spelen er dingen in de gezinssituatie die maken dat je collega deze tijd niet kan halen, maar durft ze dat niet te zeggen.

Oordelen

Bij deze wil ik je dan ook uitnodigen om niet direct naar je oordeel te luisteren als je je aan iemand ergert, maar eens goed te kijken naar de onderliggende waarden en intentie.

De meeste mensen hebben namelijk een goede intentie. Soms is het gedrag niet wat jij bij die intentie verwacht en is het effect dus niet passend bij jou en jouw waarden. Mensen doen dingen meestal niet tegen jou, maar voor zichzelf. En iedereen heeft daarbij zijn eigen bril op!

Wil je ervaren hoe het is om eens door een andere bril te kijken? In een gratis intakegesprek kun je al een flinke eerste stap zetten! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *