Selecteer een pagina

Kun jij het zelf allemaal beter lieve Perfectionist?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Kun jij het zelf allemaal beter lieve Perfectionist?

Vandaag luisterde ik, terwijl ik in mijn camper aan het toeren was, naar een podcast over een vrouw die zichzelf niet drie maar zeker vijf slagen in de rondte werkte omdat ze niets wilde uitbesteden. Van sales tot inpakken, van ontwikkelen tot uitvoering, ze kon het zelf allemaal beter als een ander. Andere mensen snappen toch niet precies wat je bedoelt. Maar wel tegen een burn-out aan schuren…

Hoe zit dat bij jou? Durf jij ook niets uit handen te geven? Bang dat een ander het niet precies zo doet als jij. Niet zo secuur of niet zo goed? En helpt het je? Geeft het je rust? Word je er gelukkiger van? Of krijg je alleen maar meer stress. Krijg je een ontevreden gevoel omdat niemand je begrijpt en je werkelijk niets aan anderen kunt overlaten? En hoe weet je dat trouwens zo zeker?

Wat is perfect?

Waar ben je bang voor als het niet zo gaat zoals jij van te voren had bedacht. Of als het niet perfect is? En wat is perfect eigenlijk… Waar streef je eigenlijk echt naar als je alles zelf in de hand wilt houden? En verlang je stiekem niet naar een losser, meer relaxed en minder perfect maar wel meer ontspannen leven?

Maar goed, je bent niet perfectionistisch omdat je dat nu altijd zo graag wilde leren. Zoiets ontstaat en voor je het weet loopt het een klein beetje of een heleboel uit de hand. Maar als je van een bepaalde situatie, gewoonte of gedrag van jezelf niet meer gelukkig wordt, is het tijd om een verandering in te zetten.

Dat is pas perfect! Toegeven dat wat je dacht dat perfect was je niet meer gelukkig maakt. Dat je gelukkiger wordt van meer voelen en minder (be-)denken. Hoe je dat doet? Dat is niet makkelijk. Want anders zouden er niet zoveel perfectionisten meer rond lopen. Als je het graag wilt is het altijd makkelijker. Je moet dan wel bereid zijn om de imperfecte stappen te nemen die het vergt!

Imperfect? Hoe dan?

Als het perfect is, kan het niet beter… Of wel? Persoonlijk zou ik het jammer vinden als mensen stoppen met groeien, leren en innoveren. Goed is fijn. Goed is prima. Goed is Excellent. Eigenlijk is goed Perfect. Behalve dan dat goed ook weer beter kan. Naar het volgende goed!

Als leert te accepteren dat het goed van vandaag morgen weer verbeterd is, door jou of door een ander. Dat goed minder verwachtingen heeft dan perfect. Dat goed gelukkig maakt. Dat goed balans heeft. Dat goed eigenlijk helemaal niet vraagt om perfect te worden. Als je dat beseft. Dan ben je op de goede weg naar meer rust, relaxed en vrijheid.

Als je iets perfect wilt hebben, zal er namelijk ook iets zijn wat minder perfect is. Of zelfs onder de maat. Dat is de liefde voor jouzelf. Wat vind jij eigenlijk van jezelf als het eens niet zo perfect is. Dat is vast een lastige vraag om te beantwoorden. Veel perfectionisten vinden komen er in hun eigen beoordeling dan niet zo goed af.

Perfect in wiens ogen?

Het zal misschien een teleurstelling zijn. Maar wat jij perfect vindt, kunnen anderen helemaal niks vinden. Kijk eens door de bril van een ander. Wat zou iemand uit een andere generatie of een andere cultuur ervan vinden? Aan het perfecte beeld volgens wie voldoe je eigenlijk. Wat wil je graag bewijzen (au!) en aan wie?

Vaak is perfectionisme een manier om jezelf te laten zien. Te laten weten dat jij ertoe doet, dat je er mag zijn. Vaak wil je dat bewijzen aan iemand uit een ver verleden. Een bewijs wat er al lang niet meer toe doet, maar waar je je nog steeds naar gedraagt. Tijd om te stoppen daarmee. En te kijken naar wanneer het voor jou goed genoeg is!

Wil jij van perfect naar goed genoeg bewegen? Doe mee met het Excellente gesprek op woensdag 25-11 van 10.30-12.00 uur. Er zijn nog 4 plekken te vergeven. Mail me op: diana@equinoxtalent.nl

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *