Selecteer een pagina

Kun jij je inspiratie omzetten naar creatie?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Kun jij je inspiratie omzetten naar creatie?

Binnen de NLP Masteropleiding bij Vidarte in Vught ben ik tot en met gisteren mentor geweest. Inmiddels zijn de certificaten uitgereikt en is de wereld twaalf toffe nieuwe NLP Master coaches rijker. Elk met hun eigen talenten, leerpunten en persoonlijkheid.

Op de laatste dag mogen alle cursisten een eigen workshop geven over wat zij geleerd hebben in het afgelopen jaar. Jammer genoeg wordt er in groepen verdeeld en moet je kiezen. Het liefste was ik bij alle workshops aanwezig. De fantastische creatieve manier waarop iedereen vorm gaf aan haar eigen leerproces, was indrukwekkend.

En dat terwijl er zeker een aantal waren die aan het begin van de opleiding bij hoog en laag beweerden dat ze niet creatief waren. Daarvan hebben ze het tegendeel ruimschoots bewezen. Ben jij ook zo iemand die roept: “Oh maar ik kan niet tekenen / schrijven/ zingen / vul in…” of “ Nee hoor ik ben niet creatief!”

Creativiteit wat is dat?

Creativiteit is het vermogen iets te scheppen wat er nog niet was. Het gaat over iets creëren. Het kan inderdaad gaan over een prachtig schilderij. Maar ook over een heerlijk drie-gangen diner, De vegetarische slager en een bedrijf als Thuisbezorgd. Eigenlijk hebben wij als mensen onze hele wereld gecreëerd en daarmee zijn wij creatieve wezens.

Het gaat daarnaast over bewustwording van de wereld om je heen. Neem je deze bewust waar? Kijk je om je heen en zie je het ook. Je hoort de geluiden, maar luister je er ook naar. Je heel bewust worden van de wereld om je heen is de eerste stap in meer creativiteit uiten en ervaren.

Hoe werkt inspiratie?

Als je meer echt gaat zien, luisteren en ervaren, kun je overal inspiratie krijgen. Voor mij werkt het met woorden die mensen zeggen. Of die ik lees in de krant of op internet. Gisteren vertelde iemand me zelfs dat David Bowie zijn teksten op een bijzondere manier schreef. Hij knipte mooie en voor hem intrigerende woorden uit kranten en tijdschriften. Met die woorden maakte hij zinnen en vervolgens een songtekst.

Probeer eens de wereld te ervaren alsof het de eerste keer is. Kijk eens echt naar de natuur, de gebouwen, de mensen en de dieren. Welke dingen vallen je op. Wat zie je plotseling als grappig of vreemd. Welk zaken zou je met elkaar kunnen combineren en hoe kunnen dingen makkelijker? Dat kun je natuurlijk ook in muziek of in geschreven tekst ervaren. Als je er maar met verwondering naar kijkt.

Van inspiratie naar creatie

Als je goed observeert wat mensen doen en hoe dingen gaan in het dagelijks leven, dan kun je daar patronen en volgordes in ontdekken. Sommige patronen zijn heel handig. Het is makkelijker om eerst een glas te pakken, daarna de fles open te draaien en in te schenken, dan eerst in te schenken en daarna een glas te pakken…

Er zijn ook heel veel patronen die er niet toe doen. Die je om kunt draaien, weglaten of ergens door vervangen waardoor je een ander resultaat krijg. Een oude manager vertelde altijd over de kip in het pannetje. Er was een oud recept in de familie over gebraden kip, wat begon met: “Snijd de kip in vier stukken.” Dat bleek later geen enkele toegevoegde waarde te hebben, behalve dat oma geen pan had waar een hele kip in paste!

Dit soort patronen kun je in jouw eigen gedrag ook ontdekken. En wat zou er gebeuren als je jouw eigen vaste patronen los laat? Wie weet ben je veel creatiever dan je denkt. Is het gewoon een kwestie van dingen in een ander perspectief bekijken, je verwonderen en je patronen onderzoeken.

Wil je jouw creativiteit leren ontwikkelen? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *