Selecteer een pagina

Lukt het je nog om te focussen tijdens het thuiswerken?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Lukt het je nog om te focussen tijdens het thuiswerken?

Vandaag is het dan echt zover. Alle nieuwe maatregelen zijn sinds gisteren 22.00 uur van kracht. En al was het dringende advies al thuis werken alleen als het echt niet ander kan. Het lijkt nu toch weer net een beetje dwingender.

Wellicht heb je voor jezelf tijdens de periode voor de zomer al een aantal goede strategieën kunnen ontwikkelen om je thuis te kunnen focussen. Lekker is de tuin lunchen, of zoals de afgelopen maanden buiten de deur. Dat zit er even niet in.

Wat kun je dan doen om jezelf bij de les te houden?

Vast dagritme

Echte strakke planners en super effectieve mensen zweren erbij. Sta zoveel mogelijk iedere dag op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd slapen. Ik sta sinds de zomer om 7.00 uur op, maar 6.30 uur werkt voor mij eigenlijk beter. Ook omdat ik in de avond vaak snel moe ben en tegen 22.30 wel naar bed wil. Kies je eigen tijd. Maar houd een ritme.

Ook op redelijk vaste tijden eten is beter dan op de tijd die uitkomt tussen de Zoom calls door. Ik heb soms van 11.00 – 14.30 aan een stuk besprekingen. Maar dan las ik zelf wel ergens een koffiepauze is en pak iets te eten. Als ik onregelmatig eet heb ik de hele dag honger en zin in iets.

Nog beter is natuurlijk om je werkplek je werkplek te laten en op een andere plek relaxed te ontbijten en lunchen. Dan kun je echt even weg van je scherm.

Zorg voor zuurstof

Of je nu gaat wandelen, hardlopen of met de fiets naar de sportschool. Zorg dat je buiten komt. Zeker nu het weer natter en kouder wordt is dat niet altijd een aantrekkelijk idee. Maar het helpt wel om beter te kunnen focussen. Een ontbijtwandeling of lunchwandeling. Of lopend naar je werk!

Doe ook de ramen op je thuiswerplek niet potdicht en als je aan het werk bent. Met de verwarming aan heb je snel hele droge lucht en daar zit minder zuurstof in. Daar wordt je suf van. Ook het raam even goed open zetten als je op een andere plek luncht of aan het wandelen bent helpt natuurlijk.

Focussen is 100% nu!

Focus is ook je niet laten afleiden door andere zaken die er ook toe doen. Kies wat je gaat doen en hoe lang en doe dat ook. Ik merk dat het mij lukt om iedere dag een blog te schrijven binnen een uur omdat ik dan niets anders doe. Mijn telefoon ligt buiten bereik en ik ben echt even niet bereikbaar.

Structuur junkie Cynthia en Ondernemerscoach Eelco de Boer hebben het over Social Media en Internet als de grootste tijdverspiller en raden daarom Internet Fasting aan. Zelf doe ik liever Social Media Fasting, want ik heb echt vaak het internet nodig zonder dat het me afleidt.

Maar bepaalde uren waarin je met jezelf afspreek niet te kijken naar je mail, What’s app, FaceBook, LinkedIn, Instagram, YouTube en andere zaken waarin je jezelf makkelijk kunt verliezen helpt mij wel. Bijvoorbeeld alleen tussen 9-10, 14-15 en 18-19 op dagen waarin ik veel wil leveren.

Ook heb ik al mijn meldingen en al het geluid op mijn telefoon uit staan. Ik krijg wel berichtjes binnen, maar zie geen nummers boven mijn mail, hoor geen geluidjes of wat dan ook. Ik kan het alleen zien als ik zelf actief ga kijken. Zo dringend zal het echt niet zijn. En als iemand uit mijn gezin belt? Dat geluid staat altijd aan!

Focus op jezelf

Ben een beetje aardig voor jezelf als het je niet lukt om tijdens deze verplichte thuiswerkperiode niet goed te kunnen focussen. Maar probeer gewoon steeds opnieuw te beginnen. Het is 14.00 uur en je hebt nog niet geluncht. Hup pak die boterham trek je jas aan en loop een half uur naar buiten.

Een uur verdwaald op Facebook? Leg je telefoon in een andere kamer. Pak een taak die je echt wilt gaan doen en spreek met jezelf af hoe lang je hieraan ongestoord wilt gaan werken. Spreek niet af wat je gedaan wilt hebben, maar focus gewoon op aan de slag zijn zonder je te laten afleiden.

En in de avond is het gewoon vrije tijd. Alleen in uitzonderlijke gevallen werk ik in de avond. En dan meestal alleen omdat het iets is wat ik leuk vind!

 

Wil je ontdekken welke dingen jou tegenhouden om de focus terug te pakken? In een gratis intakegesprek sta je alweer richting het goede spoor! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *