Mondkap je wel of mondkap je niet?
Vorige week las ik er al over in de krant, maar toen ik een workshop Nederlandse Gebarentaal volgde afgelopen donderdag, viel het kwartje pas echt! In Nederland zijn 1,5 tot 2 miljoen mensen doof of slechthoren en die zijn naast gebarentaal voor een groot deel afhankelijk van liplezen en mimiek om hun medemens te begrijpen.
Zelf vind ik het lastigste van mondkapjes ook dat je de mimiek van mensen nu niet ziet en iedereen daardoor met een chagrijnig gezicht boodschappen lijkt te doen. Maar als ik volledig afhankelijk zou zijn van non-verbale signalen om te communiceren lijkt het me helemaal lastig.
Verbaal versus non-verbaal
De UCLA professor Albert Mehrabian heeft onderzoek gedaan naar de geloofwaardigheid van communicatie. Hij zegt het feit of mensen geloven wat je zegt opgebouwd is uit de volgende elementen:
- 55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren)
- 38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie)
- 7% verbaal (de argumentatie)
Als je kijkt naar hoe dit werkt als je een taal niet spreek, dan is dit ook heel duidelijk. Als je tegen een baby of tegen een hond op een hoge vrolijke toon spreekt, dan maakt het niet uit wat je zegt. Of je zegt: Wat ben jij een lieve knapperd of je zegt: wat ben jij een gemene lelijkerd? Als je dit op dezelfde enthousiaste toon doet, is de reactie net zo enthousiast terug.
Visueel
Een heel groot deel van de mensen is visueel ingesteld. Niet alleen mensen die een gehoorbeperking hebben. Als je niet kunt horen ben je dus op deze 55% van de communicatie aangewezen. Als je dan de mimiek van mensen niet kunt zien ben je nog verder beperkt.
Je kunt vaak van een afstand niet zien of iemand boos of enthousiast is als iemand heel wild aan het gebaren is. Dat lees je af aan de gezichtsuitdrukking. Die uitdrukking die kun je nu dus niet zo goed aflezen. Wat kun je dan zelf doen om de communicatie ook met een mondkapje op toch prettig te maken?
Mimiek
Lachen helpt. Niet alleen voor jouw eigen humeur, je wordt echt vrolijker als je een lach opzet, maar ook in de communicatie met andere mensen. Je kunt namelijk aan de bovenkant van je wangen en aan de uitstraling van je ogen zien of je achter je mondkapje lacht.
Daarnaast is het handig om je gebaren en mimiek te overdrijven. Dat klinkt een beetje raar, maar daarmee kun je gemis aan visuele communicatie opvangen. Dit zie je ook gebeuren bij Irma, je kent haar wel ;-), de meest bekende gebarentaal-tolk van Nederland.
Gebaren
Probeer ook gebaren te gebruiken die je woorden ondersteunen. Vaak gebruik je wel gebaren, maar vaak zie je dat ze eigenlijk niet direct iets met je boodschap te maken hebben. Ik betrap mezelf ook wel eens op het simpelweg “wapperen” met mijn handen zonder dat het mijn boodschap krachtiger maakt.
Tja en dat mondkapje. Ik doe netjes mee en houd me aan de richtlijnen. In de supermarkt draag ik een mondkapje. Maar ik hoop dat ze er snel achter komen dat het niks helpt en dat hij weer af mag blijven! Tot die tijd zie je mij nog duidelijker gebruik maken van mijn non-verbale communicatie.
Wil je weten hoe jouw non-verbale communicatie een rol speelt in je leven? In een gratis intakegesprek kun je al veel mooie inzichten krijgen! Mail me op diana@equinoxtalent.nl
Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent
0 reacties