Overschat jij jezelf wel eens?
Vanmorgen had ik mijn wekelijkse Jump Movement sessie met het Betrokken Teams team van Jump Movement waar ik deel van uitmaak. In het kader van “practice what you preach” nemen we allemaal met regelmaat en de meesten ten minste één keer per week deel aan een Jump Movement gesprek.
Vanmorgen was het thema “Alles is zelfoverschatting!” Poeh, daar moest ik even over nadenken. Want het is een overtuiging, maar voel ik hem ook zo? Ik kwam erachter dat je jezelf op een aantal manieren kunt overschatten. Fysiek, mentaal en emotioneel. Alle drie kunnen ze fijne en minder fijne kanten hebben.
Fysieke zelfoverschatting
Als het overschatting gaat van mijn fysieke mogelijkheden heb ik daar niet zoveel last van. Hoe goed is jouw beeld van jouw eigen conditie en kracht. Heb je het idee dat je bijvoorbeeld langer en sneller kunt hardlopen dan eigenlijk de realiteit is? Zie jij jezelf als sterker dan je eigenlijk bent? En word je daar wel eens ongemakkelijk mee geconfronteerd?
Dan heb je inderdaad last van fysieke zelfoverschatting. De vraag is natuurlijk: Waar komt dat vandaan? Ben je vroeger atletischer geweest dan nu? Of zou je graag sterker willen zijn en loopt de wens voor op de werkelijkheid. In beide gevallen iets om te onderzoeken. Het is namelijk niet handig om vol goede moed een halve marathon te starten en bij de 13 kilometer finaal in te storten…
Mentale zelfoverschatting
Tja daar heb ik soms wel last van. Niet in de zin dat ik dingen niet begrijp of niet in me op kan nemen. Ik ben gelukkig gezegend met een erg goed hoofdbrein, maar wel als het gaat over het mentale aantal dingen dat ik op een dag kan maken, produceren of in mijn geval als docent, beoordelen.
Mentaal gaat over wat je hoofd en hersenen aan kunnen. Je denkt bijvoorbeeld dat een boek in twee avonden uit is, maar het kost je drie weken. Of je denkt dat je nieuwe kennis kunt opdoen of een nieuwe vaardigheid kunt leren in een maand, maar het kost je vier keer zoveel tijd.
Als je hier last van hebt vindt je jezelf niet per sé slimmer dan anderen, maar besteed je te weinig aandacht aan de tijd die het kost om dingen te verwerken, of geestelijk te “verteren”. Het is nu eenmaal zo dat je wel een boek kunt lezen in weinig tijd, maar heb je het dan ook echt begrepen. Snap je wat het jou wil zeggen?
Emotionele zelfoverschatting
En dan de laatste. Daar heb ik momenteel last van. Ik ben op teveel vlakken teveel betrokken bij teveel verschillende mensen. Dat gaat ten koste van de energie die ik aan mezelf kan besteden. Want ik ben graag attent, stuur kaartjes, bel veel en graag, stuur appjes. Maar soms is het ineens wat veel.
Herken je dat, dat er ineens zoveel verschillende kringen om je heen zijn ontstaan dat je het niet meer bij kunt houden en dat er voor jezelf te weinig ruimte lijkt te zijn. Dan heb je jezelf, waarschijnlijk onbewust, op emotioneel vlak onderschat.
In familieopstellingen en sowieso in systemisch werk zeg je dan dat de balans tussen geven en nemen en tussen dragen en leunen is verstoord. Het wordt dan tijd om weer iets meer te gaan nemen en te gaan leunen. Zodat jij ook weer energie krijgt om op je eigen emotionele bankrekening te storten en de balans te herstellen.
Wil je weten hoe het met jouw fysieke, mentale en emotionele energie staat? In een gratis intakegesprek krijg je al meteen inzicht! Mail me op diana@equinoxtalent.nl
Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent
0 reacties