Selecteer een pagina

Plan jij rust en ruimte of plan jij stress?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Plan jij rust en ruimte of plan jij stress?

Vanmorgen volgde ik bij een lieve bevriende collega een Webinar over plannen en timemanagement. Hoewel ik best wel geleerd heb mijn leven te organiseren, hoop ik altijd weer nieuwe tips of oude maar vergeten tips te horen. Gelukkig werd ik niet teleurgesteld. En ik kwam er helaas achter dat ik nog steeds teveel mijn eigen stress organiseer. Hopelijk helpen deze inzichten jou ook!

Plan jij me-time?

Houd je rekening met tijd plannen voor jezelf. Zeker nu we weer veel thuis werken met zijn allen. Ben jij iemand die de “gewonnen reistijd” als extra werktijd inzet? Of ga je lekker een half uurtje wandelen, sporten, mediteren, lezen, wandelen of in ieder geval iets voor jezelf doen. En het liefste ook iets wat je de rest van de dag positieve energie brengt.

Als je kijkt naar jouw week en de dagen van deze week. Hoeveel tijd plan en neem je dan voor jezelf. Volgens mijn welingelichte collega, nemen de meest succesvolle en meest productieve mensen voldoende tijd voor zichzelf. Doe jij dat? Of vind je dat niet kunnen? Probeer het eens uit. Plan eerst eens tijd voor de persoon waar je de rest van je leven mee moet dealen. Jij zelf!

  • Iedere dag een uur voor jezelf. (Dan ga ik lezen!)
  • Iedere week een dagdeel. (Als ik met de camper weg ga!)
  • Iedere maand een dag.(Fijn met een vriendin afspreken)

Plan je netto of plan je bruto tijd?

Iets anders waar ik me schuldig aan maak is om te weinig tijd voor en na afspraken te plannen. Hoewel ik een logistieke achtergrond heb en weet hoe belangrijk het is. In een agenda lijkt het toch allemaal te passen! En pauzes, die gaan ook met gemak aan de kant in je agenda… Hoewel je juist als je creatief moet zijn en moet nadenken echt wel pauze nodig hebt om je hersens weer zuurstof te geven.

Plan jij buffers in voor en na een afspraak? Plan je denktijd in? Reistijd, relaxtijd, creatieve tijd? Volgens een artikel in de FrankWatching, vast niet toevallig ook van vandaag, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende taken die een andere focus vragen, maar wel ruimte en tijd in je agenda:

  • Routine: relatief kort, kan met weinig energie
  • Focus: lang en vraagt veel focus
  • Creatief: kan kort en vraagt veel creatieve, denk-energie
  • Controle: lang en vraagt kritische energie

Plan jij een afronding van je dag?

Zoals heel veel andere mensen die thuis werken heb ik het idee dat ik ook in de avond nog even achter de laptop moet. Een fenomenaal idee vind ik het dan ook om je dag af te ronden met een ritueel. Ruim jij je laptop echt op? Stuur je bewust een laatste mail. Of, nog veel beter voor je agenda voor de volgende dag, doe jij een mind-dump en herzie jij je planning voor morgen?

Als je dat alles ook nog doet met een fijn muziekje. Het liefst ieder dag hetzelfde zodat je brein dit gaat herkennen als einde van de werkdag, dan ben je echt lekker bezig om rust en ruimte in plaats van stress te plannen! Zelf vind ik dit fijne muziekjes. Ik ben benieuwd naar jouw tips!

 

Wil jij van perfect naar goed genoeg bewegen? Doe mee met het Excellente gesprek gebaseerd op de methodiek van Waarderend Onderzoeken op woensdag 25-11 van 10.30-12.00 uur. Er zijn nog 2 plekken te vergeven. Mail me op: diana@equinoxtalent.nl

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *