Selecteer een pagina

Vertrouw jij op je intuïtie?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Vertrouw jij op je intuïtie?

Vanmorgen las ik in de krant een stuk met de titel: “Intuïtie is ervaring”. Dat ging erover dat je uitgebreide ervaring ergens in moet hebben  voordat je er intuïtie voor kunt opbouwen. Dat er honderden keren oefenen aan vooraf gaan.

Hoewel ik het daar deels mee eens ben, is er ook een deel van mij wat hieraan twijfelt en toch het idee heeft dat sommige mensen bepaalde zintuigen gewoon meer open hebben staan dan anderen. En dat kun je inderdaad leren door oefening, maar je kunt ook (hoog) gevoelig zijn.

Wat is dat dan eigenlijk, Intuïtie?

Je intuïtie is je innerlijke kompas. Het is de mate waarin je in staat bent de prikkels die je onbewust te verwerken krijgt, vliegensvlug om te zetten in bruikbare informatie. Per seconde krijg je namelijk maar liefst 4,2 miljoen prikkels per seconde te verwerken. Ongeveer dan 😉

Deze prikkels kun je niet allemaal tegelijkertijd bewust verwerken. Je kunt maar 7 + of – 2 (5 tot 9 dus) prikkels per seconde bewust waarnemen. Gelukkig maar, want anders zouden we continue volledig overspoeld worden door al deze prikkels en niet meer normaal kunnen functioneren.

Als de prikkels die je onbewust binnen krijgt bodem vinden in een goed ontwikkeld zintuigsysteem kun je zomaar iets ineens “weten”. Nu daar nog op durven vertrouwen. Veel mensen negeren die ingevingen namelijk als voorgevoel. Iets wat je rationeel niet kunt verklaren en er daarom niet naar luistert.

Intuïtie of gevoel?

Gevoel is echter echt iets anders dan intuïtie. Je gevoel is er vaak juist verantwoordelijk voor dat je jouw intuïtie negeert. Denk maar eens aan een hevige verliefdheid. Ken je het spreekwoord: “Liefde maakt blind”? Die gevoelens van verliefdheid maskeren alle signalen dat iemand in werkelijkheid wel eens anders kan zijn dan je op dat moment denkt.

Ook pijn, angst of vreugde kunnen ervoor zorgen dat je niet wilt luisteren naar je intuïtie. Omdat je alles rooskleurig of juist met een donderwolk erboven ziet. Je zintuigen nemen prikkels heel zuiver en zonder oordeel waar. Dat sausje met oordelen voegen wij er als mensen zelf aan toe door ons gevoel erover uit te smeren.

Zintuigen

We maken allemaal gebruik van onze zintuigen. En er is altijd een zintuigsysteem wat dominant is in het waarnemen van de wereld om ons heen. Of je nu meer ziet, hoort, voelt of zelfs ruikt of proeft. Je hebt jouw eigen voorkeur.

Je kunt gevaar aan zien komen, je kunt het gevaar voelen als een sensatie door je lichaam. Maar ook de geur of smaak van gevaar is iets wat mensen kunnen ervaren. Of zelfs het geluid wat erbij hoort. Dat kun je voor jouzelf het beste bepalen.

Om daar achter te komen kun je het volgende eens uitproberen. Ga eens op een rustige plek zitten en geef 30-60 seconden aandacht aan elk zintuigsysteem. Dus: kijk naar wat er te zien is in de omgeving waar je zit. Sluit daarna je ogen en luister eens naar alle geluiden die je hoort, zonder je af te vragen wat het is. Luister gewoon naar het geluid.

Scan vervolgens je lichaam. Wat voel je van binnen en van buiten. Welke geuren komen bij je binnen en wellicht zijn er zelfs smaaksensaties die je ervaart. Stel je nu eens voor dat je elke seconde van de dag deze prikkels allemaal bewust zou moeten verwerken. Daar word je toch gek van?

Onbewust

Het is daarom wel fijn dat je de meeste van deze prikkels allemaal onbewust ervaart. Maar als je beter naar je intuïtie wilt leren luisteren is het ook zaak om aandacht te geven aan je zintuigen en af en toe bewust op te merken welk zintuig bij jou de overhand heeft.

Schrijf anders eens een tijdje op welke intuïtieve ingevingen je denkt te krijgen. En controleer later of het ook klopte. Dat kun je ook doen als je al best veel op je intuïtie vertrouwt. Je kunt zo ontdekken in welke gevallen je er echt blind op kunt varen en in welke situatie je nog wat voorzichtig moet zijn.

Afhankelijk van jouw voorkeurssysteem kun je een helder voelen, een helder zien, helder horen of helder weten ontwikkelen. Zelf heb ik met name een helder weten. Een combinatie van gevoel en beeld. Ik ben er wel voorzichtig mee om er direct mijn beslissingen op te baseren. Maar het heeft me tot nu toe nog nooit in de steek gelaten.

 

Wil jij je intuïtie leren ontdekken? In een gratis intakegesprek kun je al veel helderheid krijgen! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *