Selecteer een pagina

Verwonder jij je nog wel eens?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Verwonder jij je nog wel eens?

Als ik op Instagram foto’s voorbij zie komen van prachtige paddenstoelen word ik daar altijd heel blij van. Niet om de foto’s zelf, maar omdat mensen het nog steeds bijzonder vinden dat ze zomaar oppoppen in de herfst. Als de bloemen van het najaar verschijnen ze overal waar je kijkt. Als je goed kijkt tenminste. Het is ook mogelijk om er gewoon naast of overheen te kijken.

Afgelopen week gaf ik een webinar over creatief denken voor 3e en 4e jaars  studenten. Het valt me op dat creatief denken nog vaak verward wordt met allerlei ingewikkelde kunstvormen waar je talent voor moet hebben en in getraind moet zijn. Terwijl innovatie vaak meer wegheeft van de fantasie die we bij kinderen zo ontzettend gewoon vinden.

Ben jij creatief?

Als ik die vraag stel, dan geven de meeste studenten aan dat ze zichzelf zeker niet creatief vinden. Sterker nog, bij lange na niet! Maar als ik vraag of ze kleine kinderen creatief vinden, dan zeggen ze allemaal volmondig: “Ja!”. Vervolgens vraag ik ze of ze zelf ook klein geweest zijn en dat blijkt bij allemaal zo te zijn… Waar is het fout gegaan vraag ik me dan af!

Mensen zijn de enige wezens op aarde die bewust creativiteit kunnen inzetten. Mensen zijn sowieso de enige wezens op waarde waarvan bekend is dat ze bewustzijn hebben. Dus het is handig als je het ook gebruikt om nieuwe dingen te bedenken en lastige problemen op een innovatie manier op te lossen.

Verwonderen

Creativiteit begint bij verwondering. Het ongewone in het alledaagse zien. De mogelijkheden die nog niet benut zijn. Anders kijken naar de wereld dan anderen. Kun jij dat? Ben jij nog in staat te kijken als een kind? Kun jij loslaten hoe de dingen bedoeld zijn door anderen en een voorstelling maken van hoe het anders zou kunnen zijn?

Wanneer heb jij voor het laatst echte verwondering gevoeld. Want verwondering is niet alleen anders naar dingen kijken. Het is ook iets anders erbij voelen en een andere betekenis geven aan gebeurtenissen en dingen. Ze in een andere context kunnen zien of op een andere manier combineren.

Innoveren en creëren

Als je kijkt naar alle echte grote innovaties van de afgelopen eeuw, dan zie je dat er heel veel mislukkingen aan vooraf zijn gegaan. Hier hoort dus ook accepteren en leren bij. Als je op zoek bent naar innovaties, dan is combineren ook een belangrijke vaardigheid. En het allerbelangrijkste is misschien wel dupliceren!

Kijk maar naar de Senseo, de Nespresso en de iPhone. Allemaal innovaties die ontstaan zijn door combineren, accepteren en leren en die op talloze manieren zijn gedupliceerd. Dus lees je in mijn blog zaken die je herkent van anderen. Dat zal vast kloppen. Ik houd van “een beetje van Maggi en een beetje van mezelf”. Want dat vind ik wonderlijk.

 

Wil jij je weer leren verwonderen? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *