Selecteer een pagina

Vind jij stilstaan en reflecteren ook zo lastig?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Vind jij stilstaan en reflecteren ook zo lastig?

Pas geleden hoorde ik het weer iemand zeggen: “Ik ben niet zo zweverig hoor, maar…”. Waarbij ik me dan altijd afvraag waar die toevoeging voor nodig is. Wat is dat eigenlijk zweverig? Mijn helaas te jong overleden oud-collega, een echte marketingman, noemde het altijd “Ongrijpbaar”. Zijn mening was dat mensen alles wat ze niet zomaar begrijpen “zweverig” noemen.

De laatste jaren heb ik aan den lijve ondervonden dat veel mensen het lastig vinden om stil te staan bij hun gevoel. En alles wat samenhangt met gevoel, intuïtie, energie, trilling (whoooo) en nog meer van die onzichtbare, ongrijpbare zaken. Zweverig. Stevig en fundamenteel wetenschappelijk onderbouwd met onder ander kwantum fysica, maar goed, wel zweverig!

En het is ook lastig. Luisteren naar je gevoel, horen wat het te zeggen heeft, zien wat het betekent. Maar nodig is het ook. Want de meeste mensen in ons deel van de wereld schakelen vaak hun gevoel uit. Terwijl je hoofd echt minder dan 1/8 deel uitmaakt van je lijf, we vertrouwen er voor 100% op.

Stilstaan is positief

Dus als je stilstaan en reflecteren lastig vindt? Maak je geen zorgen. Je bent volstrekt normaal. Volgens onze westerse normen in ieder geval. Het helpt je alleen wel om jezelf eens in een goed perspectief te zetten. Een positief en eerlijker perspectief.

Meestal kijk je alleen maar vooruit. Naar alle dingen die er nog moeten gebeuren. Deadlines die er nog aan komen. Nog niet afgeronde projecten. En altijd is er te weinig tijd en teveel te doen. Vaak ben je dan ook niet aardig tegen jezelf in je hoofd, stilletjes zonder dat anderen het horen. Weer niet hard genoeg gewerkt, weer niet gelukt, weer niet goed genoeg…

Maar als je stilstaat en eens achteruit kijkt. Naar alles wat je al hebt gedaan dan kun je wel eens iets anders zien. Alle afgeronde projecten. Alle moeilijke stappen die je hebt gezet. De keren dat je hebt volgehouden en doorgezet. Zou je dan iets anders tegen jezelf kunnen zeggen? Iets aardigs wellicht? Goed gedaan, wow, ik wist niet dat ik zoveel vooruitgang had geboekt…

Reflecteren helpt je groeien

Wanneer reflecteren, achteruitkijken en niet alleen denken daarbij maar ook voelen je lukt,, dan heb je een goede voedingsbodem om te groeien. Als je met regelmaat reflecteer, schiet je minder makkelijk uit de bocht. Je ziet welke dingen je makkelijk afgaan en waar een tandje bij kan. Je voelt welke zaken je niet meer wilt en je zegt aardigere dingen tegen jezelf.

Alleen maar winst dus als je even vertraagt en stilstaat. Niet bij wat er allemaal niet goed is, maar juist bij wat er wel goed gaat. Om stappen te zetten vanuit je talenten. Met gemak vooruit te bewegen. En te leren van jezelf. Zodat je jezelf iedere dag weer goed genoeg kunt vinden!

Vind je het lastig om dat zelf te doen? Dan help ik je graag!

 

Wil jij van perfect naar goed genoeg bewegen? Doe mee met het Excellente gesprek gebaseerd op de methodiek van Waarderend Onderzoeken op woensdag 25-11 van 10.30-12.00 uur. Er zijn nog 2 plekken te vergeven. Mail me op: diana@equinoxtalent.nl

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *