Selecteer een pagina

Waai jij met de wind mee?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Waai jij met de wind mee?

Met alle winden meewaaien. Dat vind ik zo’n bijzonder gezegde. Ik denk dan altijd: “Nou dan heb je het druk in de herfst!”. Natuurlijk weet ik wel dat dit nooit letterlijk bedoeld is. Maar als je net zoals ik heel visueel aangelegd bent, heb je in je hoofd direct een soort stripverhaal gemaakt.

Nog mooier vind ik trouwens deze

‘ALS JE DE RICHTING VAN DE WIND NIET KUNT VERANDEREN,
VERANDER DAN DE STAND VAN JE ZEILEN.’
H. Jackson Brown

Hoe toepasselijk op de huidige situatie in ons land en in de wereld.

Hoe zit dat bij jou. Ben jij iemand die blijft vechten tegen de wind. Tegen de stroom in blijft zwemmen hoe hard deze ook gaat? Heb je overal een mening over die vooral niet strook met die van de meerderheid? Of ben je flexibel en meegaand? Ben je meer het type wat denkt: “Het is nu eenmaal zoals het is.” En hoe helpt dat je in jouw leven?

Tegen de wind in

Als je liever tegen de wind in gaat dan met de wind mee, houd je waarschijnlijk van een stevige discussie. Bedenk wel dat je door meer dan gemiddeld met anderen in discussie te gaan, je ook de verbinding met anderen op de proef stelt. Probeer met name de dialoog te voeren. Ben ook nieuwsgierig naar het standpunt van de ander.

Anderen overtuigen werkt meestal niet vanuit de bulldozer methode. Je krijgt mensen wel stil door ze vooral luid en uitgebreid jouw standpunt te verkondigen, maar overtuigen doe je ze niet. Als je echt de ander wilt laten luisteren naar jouw mening als die niet de mening van de meerderheid is, werkt luisteren beter.

Luister eerst naar het verhaal van de ander. Stel vragen. Ben oprecht geïnteresseerd. Laat de ander uitpraten en onderzoek waar jullie in de basis hetzelfde over denken. Het werkt vaak veel beter om iemand mee te krijgen vanuit een gezamenlijkheid dan vanuit een tegenstelling.

Met de wind mee

Als je altijd meegaat et het standpunt en de mening van de ander, wat is jouw eigen mening dan? Wat vind jij ergens van. Ook al is het fijn dat je niet altijd jouw mening direct over de bühne brengt, mensen vinden het toch fijn als jij zelf ook een standpunt inneemt.

Geen mening hebben, of eigenlijk geenmening verkondigen heeft natuurlijk een voordeel. Er is niemand die het met je oneens is of de discussie met je aangaat. Je wordt dan ook al snel saai gevonden in een gesprek, een dialoog of een discussie. Hoewel ze alle drie een andere energie hebben, is er wel degelijk inbreng van twee kanten nodig.

Op de wind laveren

Ben jij van nature iemand die makkelijk luistert maar ook niet schroomt om zijn eigen mening te brengen. Dan ben je een prettige gesprekspartner voor de meeste mensen. Over het algemeen zal er toch wel iets zijn wat je wel lastig vindt in ofwel de dialoog of de discussie, of in de manier waarop je gesprekspartner zich hierin beweegt.

Hoe kun je zowel invloed uitoefenen op jouw eigen inbreng als de ander voldoende motiveren en stimuleren in de dialoog in plaats van de discussie. Dat is een volgende stap in effectieve gespreksvoering, maar als je die vraag hebt, ben je al heel ver!

 

Wil jij leren hoe je mensen meekrijgt met jouw standpunt? In een gratis eerste gesprek laveer ik met je mee in jouw verhaal! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *