Selecteer een pagina

Waar durf jij niet van te dromen?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Waar durf jij niet van te dromen?

Van de week sprak ik met een jonge ambitieuze vrouw die niet zo goed wist wat ze wilde met en op haar werk. Tijdens ons eerste coachgesprek ben ik met haar gaan ontdekken wat ze nu eigenlijk diep van binnen echt heel erg graag wil. Dat wist ze uiteindelijk wel te vertellen, maar ze wuifde het ook net zo hard weer weg. Niet realistisch, niet haalbaar, niet voor haar weggelegd.

Maar doelen en plannen die je niet waarmaakt, blijven inderdaad slechts dromen.

Wat houdt je dan tegen om je dromen wel waar te maken? Daarvoor zijn een aantal dingen die je jezelf aanpraat de oorzaak. Zowel geruststellend als zorgwekkend is dat deze dingen universeel zijn. Je bent dus niet de enige die last heeft van onderstaande blokkades om je dromen te realiseren.

Ik kan het (nog) niet

Een veel gehoord bezwaar om je dromen niet waar te maken is: “Ik denk dat het me toch niet lukt of dat ik het niet kan.” En dat is ook zo! Dingen die je niet probeert, die je niet oefent, die je niet gaat leren… Die kun je niet. En als je er niets aan doet, word je er ook niet beter in!

En als je bang bent dat je het nooit gaat leren en daarom ook niets doet. Dan krijg je helemaal gelijk! Je dromen waarmaken kost, tijd, energie, proberen, mislukken, weer proberen, beter worden, nieuwe wegen ontdekken en doorzettingsvermogen.

Maar zelfs als het je uiteindelijk niet lukt om je droom helemaal waarheid te maken, ben je er dichterbij als je wel aan de slag bent gegaan, dan als je niet hebt gedaan. Over het algemeen wordt de werkelijkheid zelfs mooier dan je droom, omdat hij meegroeit met jouw eigen ontwikkeling.

Wat zullen anderen wel niet denken?

We leven in Nederland in een land waar gewoon al gek genoeg is. Ik merk dat ik daar zelf ook last van heb als ik mezelf schrijver noem. Zelfs als ik zeg dat ik coach ben vind ik het lastig. Ergens in mijn achterhoofd spreekt toch dat stemmetje. Die zegt dat je pas een schrijver bent als je een aantal succesvolle boeken op je naam hebt staan en pas een goede coach als je een wachtlijst hebt voor je goedlopende praktijk.

De dame die ik sprak had ook zo’n stem. Daar is ze toch niet voor opgeleid, hoe kun je nu bedenken om voor jezelf te beginnen in deze tijd en ook nog eens zonder partner. Ze heeft er trouwens ook het geld niet voor. En ach, het leven heeft vast ook andere mooie dingen voor haar in petto als ze haar dromen niet najaagt.

Bedenk wel dat deze stem in werkelijkheid niet van een ander is. Dit zeg je allemaal tegen jezelf. Anderen zijn vaak juist veel meer aanmoedigend om je dromen achterna te  gaan dan jij zelf tegen jezelf bent.

Maar wat als het mislukt?

En wat nu als het niet lukt? Wat nu als ik mijn boek schrijf en niemand koopt het? Nou dan ga ik het gewoon weggeven als marketing materiaal. En dan heb ik wel aan mezelf bewezen dat ik dus een boek kan schrijven. Dan ga ik onderzoeken wat ik de volgende keer anders kan doen zodat mensen het wel kopen.

Want reken maar dat als ik eenmaal dat eerste boek heb geschreven, dat er meer volgen! Nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden ontvouwen zich niet als je stil blijft staan en veilig in je eigen bubbel blijft zitten. Pas als je in beweging komt, dienen nieuwe kansen zich aan.

Ook mijn coachee is op onderzoek naar wat er allemaal nodig is en welke eerste stappen ze kan zetten op weg naar de realisatie van haar dromen. Want mensen hebben aan het einde van hun leven altijd spijt van de dingen die ze niet hebben gedaan. Nooit van dingen die ze wel hebben geprobeerd.

Wil jij ook een start maken met het waarmaken van jouw eigen dromen? In een gratis intakegesprek kun je al veel helderheid krijgen! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *