Selecteer een pagina

Waar krijg jij energie van in je werk?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Zo,n dag die voorbij vliegt.

Ken je dat zo’n dag waarin je energie en creativiteit in je werk niet op lijken te kunnen. Dat je alles gedaan krijgt wat op je to-do lijstje stond en ook stappen maakt in je grote projecten.

Zo’n dag die veel te snel voorbij is, want je hebt nog zoveel meer ideeën… Herken je dat?
Dat is toch precies wat je iedere dag zou willen in je baan. Dat zowel alle moetjes als alle hier-word-ik-blij-van project met je samen lijken te werken.

Ik heb dat als ik een team begeleid, als ik een coachgesprek voer, een familie- of teamopstelling begeleid en als ik schrijf en creëer. Of als ik nieuwe dingen leer. Dan vliegt de tijd en heb ik meer energie aan het einde van de dag dan toen de dag begon.

Die eerste baan

Wist ik dat al toen ik net aan mijn eerste baan begon? Welnee! Ik deed maar wat. Gisteren vertelde ik het nog aan een van mijn favoriete oud-studenten (ja jij ;-). Mijn klasgenoot ging werken bij NS op de afdeling logistiek. Op een andere afdeling zochten ze nog mensen, of dat iets voor mij was. En zo rolde ik in mijn eerste échte baan.

Ik had tenslotte als afstudeerrichting zowel logistiek als bestuurlijke informatievoorziening gekozen. Was afgestudeerd op een commercieel vraagstuk van een bedrijf in Málaga en voor deze studie had ik er een jaar Hoge Hotelschool en een jaar werken op zitten.

Dus jaaaa! Doe die best wel goed betalende baan met 1e klas OV-kaart maar! Ik zie wel hoe het loopt. En het liep. Ik leerde van alles over materieel, treindiensten, verkeersleiding, inzet van personeel en vooral over communiceren met meerdere stakeholders. Als klap op de vuurpijl kwam ‘Bestemming Klant’ als veranderprogramma bij NS binnen. Of als je oud genoeg bent om je dit te herinneren: in de volksmond werd het ‘Rondje rond de kerk’ genoemd. Dat bracht nog veel meer beweging in dit toch al enerverende bedrijf.

Wat gebeurde er veel in die eerste jaren dat ik daar werkte. Al binnen een jaar solliciteerde ik naar een plek in het HBO-potential programma, werd ik eerst coördinator binnen de afdeling waar ik werkte en later Procesmanager Operationeel op een station Eindhoven. Mega interessant allemaal. Ik zoog alle nieuwe kennis en ervaring op als een spons.

Inspratiebronnen

Er waren ook mensen door wie ik enorm geïnspireerd werd. De vrouwelijke programmamanager van Bestemming Klant (Pamela Bouwmeester, als je dit interessant vindt;-) op dat moment herinner ik me als de dag van gisteren. Ik keek ademloos toe hoe ze in haar rode mantelpak een grote zaal vol managers Procesmanagers en regiodirecteuren toesprak. Wow wat een powervrouw. Zo verhalen kunnen vertellen. Dat wilde ik ook.

Ook de allereerste training die ik ooit kreeg: “Adviesvaardigheden’ herinner ik me als de dag van gisteren. De trainer die we daar hadden (helaas weet ik zijn naam niet meer) was zowel grappig en aardig als heel confronterend. Later zou ik leren dat hij zacht was op de persoon en hard op de inhoud. Toen dacht ik alleen maar: ‘Later als ik groot ben, word ik trainer, net als hij.’

Dat leek me zo geweldig als je dat zou kunnen. Als je mensen met duidelijke woorden en zachte hand zelf tot beweging aan kon zetten. Poeh. Dat leek me tof. En nee daar was ik nog niet. Ik had nog een hele weg te gaan.

Later leerde deed ik nog meer werkervaringen op en volgde trainingen, las boeken, luisterde podcasts. Ik ben na die eerste training in ieder geval nooit meer opgehouden om mezelf te ontwikkelen.

Energie en dingen die belangrijk zijn

In alle ervaringen die ik opdeed, bij iedereen die mij inspireerde ontdekte ik iets waar ik energie van kreeg. Had ik dat al kunnen weten voor mijn eerste baan? Welnee. En deels ook wel.

Als iemand met mij gesproken had over de dingen die voor mij belangrijk zijn, had ik wellicht een iets duidelijker pad gekozen in mijn loopbaan van mijn eerste baan. Maar dan had ik niet alle dingen geleerd die ik nu heb geleerd. Wellicht had ik dan wel andere dingen geleerd.

Maar als je geen zin hebt om net als ik via een lange omweg te ontdekken wat je allemaal energie geeft en wat belangrijk is in je werk, kun je jezelf de volgende vragen eens stellen.

  • Wat doe je eigenlijk heel je leven al in één of andere vorm?  Denk hierbij aan boeken lezen, dingen uit elkaar halen (en in elkaar zetten…), advies geven, een luisterend ook zijn. Dingen die je eigenlijk als vanzelfsprekend doet.
  • Wat zou je ook doen als je er geen geld voor kreeg? Wat is zo leuk dat het ook gewoon je hobby is. Voor mij is dat bijvoorbeeld schrijven en coachgesprekken voeren om mensen aan te zetten tot persoonlijke groei. (Maar hee,  je moet ook ergens je geld mee verdienen!)
  • Als je van de dingen die je doet in je werk, 1 ding moet kiezen wat je het komende jaar alleen nog maar mag doen, wat is dat dan? Welke taak, opdracht, bezigheid is zo leuk, dat je het iedere dag opnieuw zou kunnen doen. Ook als je geen kok of kapper bent.
  • Waarover krijg je (vaak) complimenten, die je wegwuift omdat je het zo normaal vindt? Vaak zit daarin je grootste talent. En meestal krijgen je van het werken met en vanuit je talenten ook energie.
  • Wat is belangrijk voor je? Wat moet er zijn in je leven. Dus zowel in je privé-, familie-, sociale als werkleven. Wat mag echt niet ontbreken? Waar sta jij voor, wat hoort bij jou? Voor mij zijn dit de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken op ieder moment. Groei als persoon en voor en samen met anderen. Verbinding, als eerste met mijzelf, mijn talenten , gevoel, kennis en vaardigheden, maar natuurlijk ook met alle mensen die belangrijk zijn in mijn leven. En ook verbinding met de mensen en organisaties waarmee en voor wie ik werk.

Meer hulp nodig?

Wil je graag met jouw (werk-) energie aan de slag? In september geef ik een week lang Nieuwe Stappen Sessies voor de Herfst. Daarin gaan we diepte in met bovenstaande vragen en meer!

Je gaat dan 3 uur met mij op pad samen met maximaal 4 andere mensen die nieuwe stappen willen zetten om de energie in hun werk en leven naar een hoger plan te brengen. Ik ga met jou individueel in gesprek en je gaan met elkaar in gesprek. Vanuit oefeningen, met opdrachten en vooral met het luisteren naar jouw eigen verlangen door de oren van de ander.

Deze herfst eenmalig met 50% korting als introductie. Je betaalt dan in plaats van €98,- nu €49,- ex btw.

Als je deze via deze blog aanmeldt. Krijg je er, omdat ik in die week jarig ben, als extra een Zoom-coach-call van 30 minuten bij om je stappen concreet te maken na de sessie. Dit aanbod is geldig tot 31 augustus 2020 en geldt alleen als je je via de mail aanmeldt met als kortingscode HERFSTENERGIE2020  

Locatie: Omgeving Eindhoven

Data: Maandag 7 september 14-17 uur, Dinsdag 8 september 14-17 uur, Woensdag 9 september 10-13 uur en 14-17 uur, Donderdag 10 september 10-13 en 14-17 uur.

Maak een goede start met het laatste seizoen van dit jaar en ga met hernieuwde energie de herfst in.

AANMELDEN via mail met kortingscode HERFSTENERGIE2020 doe je HIER

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *