Selecteer een pagina

Waar word jij door geraakt en hoe verzacht je de pijn?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Waar word jij door geraakt en hoe verzacht je de pijn?

Sinds ik een aantal weken geleden een Masterclass: “Nieuwsgierig naar geld” deed bij metJanneke, merk ik dat geld een gevoelig punt is geworden. Hoewel mijn man inderdaad meer bijdraagt aan de totale financiën in dit huishouden, is het nu niet zo dat ik een kinderachtig salaris heb verdiend tot nu toe.

Maar nu sta ik dus in het ondernemerschap en ga ik mijn eigen salaris niet alleen verdienen omdat ik het waard ben. Maar ik moet ook zorgen voor het geheel rondom marketing, sales en finance. Dat vind ik best spannend, maar ik ben inmiddels ook zeker genoeg van mijn kunnen om dit wel te doen.

Toch voel ik we wat dat betreft de “mindere” in dit huis en ook op andere plekken. Dat ligt vooral aan mij, maar er worden ook nogal graag grappen over gemaakt hier. En dat vind ik lastig. Want inderdaad. Ik heb het gevoel dat ik me moet bewijzen op dit vlak.

Geraakt in een pijnlijk punt

Heb jij ook zo’n ding wat een nogal teer punt is voor je. Iets wat ook heel simpel en praktisch kan zijn, maar waar je toch in geraakt kan worden? Dat heeft met name te maken met hoe jij jezelf voelt over een onderwerp. Wat jouw gedachten en emoties zijn rondom een thema.

Ik heb vroeger vooral geleerd dat geld iets is waar je het niet over hebt. Dat je aan geld niet kunt afmeten wat voor mens iemand is en dat je met geld geen geluk koopt. Dat helpt mij niet om zelfverzekerd te zijn over dit thema. Dus daar heb ik nog wat werk te doen.

Hoe zit dat bij jou. Waarin word jij geraakt? En hoe werd daar vroeger over gesproken? Werd er grappig over gedaan of werd het juist doodgezwegen. Kreeg je een boze blik als je het wel ter sprake bracht of was het juist onderwerp van gehoon? Vaak houden mensen elkaar klein door het luid en duidelijk uitspreken van hun eigen overtuigingen over een thema.

Als je voor een dubbeltje geboren bent… Steek je kop maar niet boven het maaiveld… Doe maar gewoon, dan… Al deze dingen in je opvoeding, zowel door je ouders als door andere volwassenen die impact op je hadden in je kindertijd, maken dat sommige onderwerpen een teer punt kunnen zijn.

De pijn verzachten

Vaak helpt het als om je te realiseren dat jouw gevoeligheid rondom een onderwerp of thema niet van nu zijn. Maar dat het te maken heeft met hoe dit in je jeugd wel of niet ter sprake kwam. Je kunt opnieuw beslissen hoe jij zelf met dit thema om wilt gaan. Je ouders, meester, juf, je tante of oom, zij hebben daar niets meer over te zeggen.

Daarvoor is wel zelfonderzoek nodig. In welke omgeving wordt je geraakt en wanneer niet? Wie prikken zo die pijnlijke plek keihard in en bij wie is er geen enkel reactie. Wat vind je er eigenlijk zelf van. Hoe is het belangrijk voor je.

Voor mij zijn dat vragen die ik dagelijks één voor één probeer te beantwoorden als ik in de ochtend schrijf. Dan pas ik ook allerlei oefeningen en technieken vanuit NLP en systemisch werk op mijzelf toe! Dat is lastig, want als iemand anders het doet, dan kun je de pijnlijke plek niet ontwijken!

 

Wil je onderzoeken hoe jij de pijn kunt verzachten van oude wonden? Na een gratis intakegesprek ben je al een stap op weg! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *