Selecteer een pagina

Waarom? Waarom zijn de bananen krom!

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Waarom? Waarom zijn de bananen krom!

Zoals zo’n beetje de helft van meerderjarig Nederland wilde ik vanavond graag weten wat onze Minister-President Mark en zijn kompaan Hugo te melden hadden. Maar stiekem vooral om naar de vragen te luisteren die de journalisten stellen en het stoïcijnse antwoord daarop van Mark Rutte te bewonderen.

Ik wacht serieus tot hij een keer antwoord op de zoveelste “waaromvraag”: “Waarom zijn de bananen krom!” Er zijn zoveel mooie goede vragen te bedenken die je kunt stellen als journalist. Maar nee hoor. We trekken de beslissing in twijfel en vragen of hij de glazen bol even tevoorschijn kan halen!

Slecht gestelde vragen

Bestaat er zoiets als slechte vragen stellen? Ja zeker. Want heel veel vragen zijn in werkelijkheid geen echte vragen. Elke Wiss beschrijft dit heel mooi in haar boek: “Socrates op sneakers”. Ze zegt: “We denken dat we de hele dag door vragen stellen. Maar eigenlijk spreken we een zin uit met een vraagteken erachter.”

Een echte vraag is open, eerlijk, nieuwsgierig en geeft ruimte aan de ander om te reageren. Een vraag stellen terwijl je eigenlijk iets wilt zeggen en alleen maar instemming van de ander wilt is niet echt open. En heel veel vragen tegelijk stellen zodat de ander geen idee heeft waarop antwoord te geven, getuigt niet van een eerlijke nieuwsgierige houding. Slecht gestelde vragen hebben vaak de volgende zinsneden:

  • Vind je ook niet dat…?
  • Heb nu nog niet…?
  • Had ik je niet gevraagd om…?
  • Maar denk je niet dat…?

Let met name op het woordje niet. Dat geeft vaak aan dat de “vraagsteller” eerder een mening verkondigt dan een vraag stelt.

Goed gestelde vragen

Een goed gestelde vraag nodig uit tot een dialoog. Geen discussie of twee monologen naast elkaar, maar een echt gesprek. Om een goed gesprek te voeren is het van belang dat je doorvraagt naar wat de ander nu echt bedoelt en niet aanneemt dat je het wel begrijpt.

Een aantal keer iets zeggen in de trant van: “Oh interessant…” of “Vertel, verder.” of “Hoe bedoel je dat precies?” maakt dat je veel meer details te weten komt over wat de ander nu echt beweegt of bedoelt. En zoals de titel doet vermoeden is de “waaromvraag” vaak geen handige. Niet omdat dit per sé een slechte vraag is, maar omdat mensen zich er snel door aangevallen voelen.

Als je wilt weten waarom iemand iets doet of vindt, krijg je makkelijker een eerlijk antwoord als je de vraag “waarom” stelt als: “Hoe komt het dat…?”, “Wat is de reden dat…?” of “Wat maakt dat…”. Dat geeft meer ruimte om te antwoorden. Bij de vraag “waarom?” hebben mensen snel het idee dat ze verantwoording af moeten leggen en met één reden moeten komen. En een goede ook!

Kromme bananen

Oefen dit eens stap voor stap. Er zijn diverse boeken over geschreven. Persoonlijk vind ik die van Elke Wiss een aanrader. En durf het uit te proberen. Je zult vast wel eens een uitglijder maken over de “waaromvraag” bijvoorbeeld. Denk dan maar aan een kromme bananenschil en dan vergeef je het jezelf vast.

Vragen zijn niet bedoeld om je eigen gelijk aan te tonen. Hoewel we dat voorbeeld helaas maar al te vaak zien. Als je jouw mening wilt verkondigen, doe dat dan! Verpak het niet in een vraag. Daar wordt je statement alleen maar minder stevig van en dat maakt jouw echte vragen minder geloofwaardig.

 

Wil je ervaren hoe het is als iemand je een tijdje alleen maar echte vragen stelt? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *