Selecteer een pagina

Wat doe jij met frisse tegenzin?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Wat doe jij met frisse tegenzin?

Grappig is dat. Mensen zien mij vaak als iemand met een hoge energie die alles met veel plezier doet. Dat is natuurlijk best wel een eenzijdig beeld. Maar dat heeft ook te maken met de huidige tijd van uitingen op social media waar je meestal niet met een chagrijnig gezicht je boodschap de wereld in slingert.

Dus ik heb besloten ook eens wat andere kanten van mezelf te delen. Ben niet bang, het worden geen depressieve verhalen, maar gewoon dingen die mij tegenstaan, waar ik geen zin in heb, waar ik niet blij van word. En dan natuurlijk ook hoe ik mezelf daar op een of andere manier toch weer voor oppep. Want dat is denk ik het echte geheim. Ook al heb ik er soms geen zin in.

Dan maak je maar zin! Hoor ik ook gelijk een stem zeggen in mijn hoofd. Van wie die stem is, weet ik eigenlijk niet precies, maar dat ik het vroeger regelmatig gehoord heb staat vast. De moeder van een goede vriendin had er zelfs een versje voor.

Onthoud voor nu en later dit kleine versje goed.
Je moet niet alles willen, maar willen wat je moet.

Er zijn verschillende oorzaken van tegenzin. Als je de oorzaak eenmaal weet, dan is het makkelijker om jezelf toch op te peppen den de dingen te doen of tegen jezelf te zeggen waardoor je wel weer meer in actie komt.

Stom en saai

Soms zijn dingen gewoon saai. De eerste was van de dag ophangen was al geen uitdaging, de vijfde uit de droger halen is gewoon geestdodend. Boodschappen doen voor een gezin met 3 pubers is ondankbaar, geloof me en ook het opruimen van alle spullen die in de huiskamer blijven liggen aan het einde van de dag is ook niet mijn grootste passie.

Ook sommige dingen in mijn werk zijn stom. De planning controleren omdat het systeem niet waterdicht is. Stukken beoordelen van studenten die er duidelijk weinig moeite voor hebben gedaan. Cijfers invoeren en allerlei andere administratieve zaken. Of dat nieuwe ideeën niet uitgevoerd kunnen worden door stomme ouderwetse regels.

Moeilijk

Maar soms doe ik dingen ook met tegenzin omdat ik het lastig vind. Dan probeer ik ze zelfs uit te stellen. Net te doen of ze er niet zijn. Dat doe ik niet heel bewust. Maar ik doe het wel. Je hebt vast ook wel zo’n ding wat aan het einde van de dag nog steeds op je lijstje om te doen staat. Net als gisteren en eergisteren en net zoals morgen trouwens.

Zoiets kan een heel groot project zijn of een klein klusje, maar in gedachten maak ik het altijd groter dan het in werkelijkheid is. Als ik er dan eenmaal aan begin bleek het wel lastig, maar nooit zo ingewikkeld als ik van te voren had bedacht.

Maak het leuk

Als je erachter komt dat iets gewoon saai is, maak het dan leuk. Tijdens het strijken van de zoveelste berg was kijk ik vaak een Netflix film. Liefst een zoetsappige waar je niet bij op hoeft te letten. En als ik voor zoveelste keer in de week boodschappen ga doen, luister ik tegenwoordig graag naar een podcast. En opruimen met een leuk muziekje is ook gelijk een stuk minder vervelend van. Ik houd niet van sporten dus ik maak hier maar een soort van workout van.

En dingen die je moeilijk vindt, zijn vaak te groot. Het is meer een project dan een to do. Dus als je het kleiner maakt en ontleedt, dan kun je stap voor stap aan de slag. Doe gewoon wat ik mijn kinderen altijd aanraad bij een lastig proefwerk: Geef eerst de antwoorden die je wel weet. Doe eerst wat je wel kunt. Soms komt het inzicht voor de moeilijkere stukken dan vanzelf.

 

Wil jij ook makkelijker saai, stomme of juist moeilijke dingen oppakken? Ga mee op een gratis “Stappen Maken” wandeling! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *