Selecteer een pagina

Wat houdt jou tegen om hulp te vragen?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Wat houdt jou tegen om hulp te vragen?

Ben jij ook zo iemand die van alles doet voor anderen maar nooit om hulp vraagt. Iemand die het heerlijk vindt om het anderen naar de zin te maken, met grote en kleine dingen. Super attent altijd aan verjaardagen denkt, kaartjes stuurt voor allerlei gebeurtenissen. Sta jij gelijk op als er iets georganiseerd of geregeld moet worden. Liggen de woorden: “Oh, dat doe ik wel even…” vooraan in je mond?

Meestal zijn het de mensen die het altijd voor anderen klaarstaan, dezelfde als die geen hulp vragen of aannemen. Dat lijkt tegenstrijdig. Je zou toch verwachten dat als je weet hoeveel voldoen het geeft om anderen te helpen, je dat een ander ook gunt. Maar het blijkt niet zo te werken. Systemisch gezien is dat ook niet zo vreemd. Over het algemeen ben je óf iemand die veel kan dragen, óf iemand die makkelijk leunt.

Hulp vragen is lastig

Meestal is hulp vragen het moeilijkste wat er is voor mensen die zich zo inzetten voor anderen. Daar wordt ook een actieve houding verwacht van jou. Je moet dus zelf over een drempel heen stappen. En die drempel kan heel erg hoog zijn of voelen. Dat komt vaak door allerlei dingen die je tegen jezelf zegt die niet aardig zijn en vaak ook niet waar.

Herken je één of meer van de volgende gedachten?

  • Ik doe het liever alleen!
  • Waar zijn anderen als je ze nodig hebt.
  • Als niemand spontaan hulp aanbiedt, dan doe ik het zelf wel!
  • Ik kan het zelf beter.
  • Ik wil niemand lastig vallen.
  • Straks denken ze nog dat ik er te zwak/dom/lui voor ben.

Geloof het of niet. Je bevind je in een heel groot gezelschap en al deze gedachten heb je onbewust als heel klein kind al ontwikkeld. Vandaar dat ze vaak ook zo hardnekkig zijn!

Hoe vraag je wel om hulp

Tja, hoe doe je dat dan toch als je hulp vragen lastig vindt? Ten eerste is het goed om te bedenken dat wij als sociale wezens op de wereld gezet zijn om met elkaar verbonden te zijn. Verbinding met anderen krijg je door er voor iemand te zijn of omdat een ander er voor jou is. Hulp geven en hulp krijgen zijn dus biologisch gezien een noodzaak voor mensen. Alle mensen, ook voor jou dus!

Vervolgens zijn er een aantal denktechnieken die kunnen helpen:

  • Bedenk wat het allerergste is wat kan gebeuren als je wel om hulp vraagt en het allerergste als je niet om hulp vraagt. Grote kans dat het ergste wat er gebeurt als je niet om hulp vraagt als je dat wel nodig hebt, erger én meer waarschijnlijk dan het ergste wat er kan gebeuren als je dat wel doet.
  • Stel je voor dat jouw beste vriendin niet om hulp vraagt terwijl ze het heel hard nodig heeft en ze raakt daar helemaal door in de put. Hier kom je pas drie weken later achter. Hoe voel jij je dan? Wat vind je van haar? Wat zeg je tegen haar? En als je het om zou draaien?
  • Wat is een herinnering aan een keer dat je om hulp hebt gevraagd en mensen vonden je stom, slap, niet zelfredzaam of nog veel erger. Wanneer is dat werkelijk gebeurd? Hoe lang geleden en hoe vaak is dit gebeurd.
  • Welke dingen in je leven zouden makkelijker kunnen worden als je iets vaker om hulp zou durven vragen of hulp zou accepteren. Welke dingen worden er moeilijker door?

De truc is natuurlijk dat je jezelf deze vragen stelt op het moment dat je in de valkuil trapt van alles zelf willen doen en andere mensen niet lastig willen vallen. Maar het helpt je zeker als je de vragen al een aantal keer heel eerlijk beantwoordt hebt. Dan heb je jouw eigen antwoord paraat als je het jezelf weer eens moeilijk wilt maken!

Is hulp vragen of accepteren een van de dingen waar jij volgend jaar beter in wilt worden?

Op 21 december van dit jaar geef ik een Masterclass Krachtige Intenties voor 2021. Zet je intenties voor 2021 door introspectie op 2020. Tijdens deze Masterclass gaan we aan de slag met het zetten van jouw persoonlijke intenties. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt of hoe dat moet. Ik neem je mee op reis terug naar het begin van dit jaar en op weg naar het einde van volgend jaar om weer terug te komen op 21 december 2020.

Wil je deelnemen op maandag 21-12 van 15.30-18.00 uur via Zoom? Mail me op: diana@equinoxtalent.nl , dan krijg je van mij het inschrijfformulier toegestuurd.

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *