Selecteer een pagina

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Als je kleine kinderen hebt zit je er middenin, maar anders kun je het je vast nog levendig herinneren. De verlanglijstjes voor Sinterklaas. En de daarbij horende spanning van het zetten van schoenen, zingen van liedjes, maken van tekeningen en de wortel en water voor het paard. De kleine dingen in je schoen en het grote feest op 5 december of in de ochtend van de 6e. De Sint kan natuurlijk niet bij iedereen tegelijk zijn.

Je verlanglijstje staat tegenwoordig waarschijnlijk niet meer vol met dingen als Barbie, Lego, knutselspullen en prinsessenkleren of een tafelvoetbalspel. Als die er al ooit op stonden. Je wensen voor 5 december dit jaar hebben waarschijnlijk iets te maken met weer uit eten kunnen, feestjes thuis en gezondheid voor jouzelf en de mensen om je heen.

Maar wellicht heb je ook wel andere wensen voor jezelf… Gaat je leven zoals je dat graag zou willen? Of zijn er dingen die je liever zou veranderen? Zijn er talenten die je steeds opzij schuift maar eigenlijk wilt ontwikkelen? Zijn er vaardigheden die je wilt leren maar waar je niet aan toe komt? Wil je je vrijer voelen, creatiever, gelukkiger, meer verbonden of iets anders?

Kijk dan eens naar jezelf vanuit drie verschillende punten in de tijd. Hoe is je leven nu. Wat is er niet meer wat er in het verleden wel was en wat wil je in de toekomst graag in jouw leven? Dat lijkt heel lastig, maar dat heeft ermee te maken dat je misschien denkt dat je de toekomst toch niet kunt voorspellen. En dat klopt. Maar een verlanglijstje kun je altijd maken. Zeker voor 5 december.

Wat is je verlangen nu?

Als je jouw leven even stil zou zetten op dit moment. Met alles wat er is, alles wat je mist en hoe je je daarbij voelt. Als je een foto zou kunnen maken van een moment, een geluidsfragment. Welke dingen zijn er dan voor jouzelf te zien of te horen. Wat denk je over jezelf op dit moment?

 • Wat gaat er goed en wat is er fijn?
 • Wat vind je niet leuk aan je leven en waar wil je vanaf?
 • Welke dingen wil je graag hetzelfde houden?
 • Waar wil je meer of minder van?
 • Wat is er nu niet wat je wel graag zou willen?

Hoe was het vroeger?

Wanneer was jij het meest gelukkig? Ga eens terug naar dat moment. Wat droeg je, waar was je, wie waren er nog meer? Wat deed je daar en welke dingen maakten je zo gelukkig? Welke geluiden herinner je je of zelfs smaken en geuren? Wat zeg je tegen jezelf over die tijd?

 • Wat zou je graag terug hebben uit die tijd. Aan gevoel, omgeving of mensen?
 • Hoe ben je dit kwijt geraakt. Wat maakt dat dit er niet meer is?
 • Welke dingen houden je tegen om dat terug te krijgen?
 • Welke dingen zei je tegen jezelf toen? Welke emoties, gevoelens en gedachten had je?

Dit kun je natuurlijk doen met een aantal verschillende momenten of periodes uit je leven. Er zijn vast meerdere gelukkige momenten of tijden waar je aan terug kunt denken. Als je dat lastig vindt, pak er dan een fotoboek bij of iets anders wat je helpt om terug te kijken in de tijd. Wellicht dagboeken, reisboeken, souvenirs of oude agenda’s

Hoe wil je het volgend jaar of over 3-5-10 jaar?

Als je weet wat je nu mist en wat je nu fijn vindt en je weet wat je graag weer terug zou hebben uit je verleden, dan kun je nieuwe stappen zetten de toekomst in. Houd je van een lange horizon en kunnen een beeld schetsen voor voer 10 jaar, of wil je liever een gevoel creëren voor alleen het komende jaar? Laat je niet gek maken door mensen die het heel helder hebben als jij dat niet hebt. Doe wat goed voelt voor jou.

 • Hoe ga je echt stoppen met de dingen die je niet meer wilt?
 • Wat is er nodig om de dingen uit het verleden die je fijn vond weer een plek te geven?
 • Hoe krijg je meer balans tussen dingen die je meer en dingen die je minder wilt in je leven.
 • Hoe wil je dat jouw verlanglijstje er volgend jaar uit ziet?

 

Wil jij een eerste stap maken met jouw verlanglijstje voor volgend jaar? Doe mee met het Excellente gesprek op woensdag 25-11 van 10.30-12.00 uur. Er zijn nog 4 plekken te vergeven. Mail me op: diana@equinoxtalent.nl

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *