Selecteer een pagina

Weet jij wat je WEL wilt?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Weet jij wat je WEL wilt?

Als ik iemand spreek die uitgekeken is op zijn functie, dan is weet ze vaak heel goed wat er niet meer is zoals ze zou willen. Maar als dan vraag: “Hoe zou je het dan willen?” gesteld wordt, weet ze daar geen antwoord op.

Terwijl weten wat je wel wilt, de beste manier is om daar te komen of om dat te krijgen. Weten wat je niet wilt is natuurlijk wel fijn en in sommige gevallen handig, want dan kun je iets afstrepen. Dat kan handig zijn als iemand vraagt: “Wil je iets drinken?” “Nee dankjewel” is dan heel duidelijk.

Wat wil je niet?

Zelf maak ik altijd de vergelijking met een vakantie. Dat is een reis net als je loopbaan. Als je uitgekeken bent op Frankrijk en daar wil je niet meer heen. Waar wil je dan wel naartoe? Er zijn dan nog 195 landen (onafhankelijke erkende staten) om uit te kiezen.

Is elke ander optie ok? Of heb je toch een soort wensenlijstje? Als je in Europa wilt blijven zijn er nog 50 andere mogelijkheden en binnen de Europese Unie nog 26. Wil je niet meer dan 6 uur reizen en je woont in regio Eindhoven. Dan kun je bijvoorbeeld ook naar Duitsland, Tsjechië of naar Denemarken.

Maar als je alleen maar focust op wat je niet wilt, ga je daar natuurlijk nooit komen. Zo werkt dat met een vakantie, maar ook met een nieuwe baan of een nieuw huis. Gisteren zag ik toevallig en uitzending van “kopen zonder kijken” op tv. En die mensen hadden echt nooit dat prachtig mooie huis gehad als de redactie meer had geluisterd naar wat ze niet wilden, dan naar wat ze wel wilden.

Hoe kom je erachter wat je wel wilt?

Als je uitgekeken bent op je baan is het goed om te ontdekken waarop precies. Wat is er in je baan of in jouzelf veranderd, waardoor het niet meer past? Het is meestal nooit zo dat er niets meer leuk is. Er wringt iets. Dat wil je anders. Moet je dan altijd op zoek naar een nieuwe baan. Welnee!

Er zijn altijd drie keuzes als je iets niet meer prettig vind in welke relatie dan ook:

  1. Je accepteert het (omdat de rest nog wel leuk is en voor jou belangrijker is)
  2. Je probeert het te veranderen
  3. Je gaat weg

Een nieuwe plek zoeken is dus maar één van de drie opties.

Accepteren wat je NIET wilt

Hoe doe je dat? Maak eens een lijst van alles wat er belangrijk is binnen je huidige baan. Ga ze daarna onderverdeling in twee groepen. Dingen die nog steeds fijn en leuk zijn en dingen die niet meer zijn zoals je zou willen. Bepaal of je de groep met dingen die niet fijn zijn kunt accepteren door het simpele feit dat je dit op een rijtje hebt.

Veranderen wat je NIET wilt

Als je kijkt naar de twee lijstjes die je hebt gemaakt. Welke van de dingen die niet fijn zijn kun je wellicht aan een collega overdragen. Soms vinden andere mensen de dingen die jij verschrikkelijk vindt, juist heel tof. ZO heb ik een collega die heel gelukkig wordt van het formuleren, vastleggen en volgen van procedures. Verschrikkelijk. Zo fijn dat zij er is.

Tegelijkertijd wordt die collega heel nerveus van allerlei dingen die op stel en sprong creativiteit vergen om opgelost te worden. Om brandjes te blussen. Daar ben ik dan weer goed in en word ik blij van. Probleem opgelost toch?

Vertrekken naar wat je WEL wilt!

Als je hebt geprobeerd te accepteren wat je niet meer wilt en je hebt geprobeerd te veranderen wat je niet kunt accepteren. Dan pas is het tijd om te vertrekken. Je hebt dan in ieder geval wel al nagedacht hoe je het anders zou kunnen doen en dus zou willen. Ook weet je wat je wel wilt en wat je dus graag zou houden of weer hebben op een nieuwe plek!

 

Wil je weten wat er voor jou echt belangrijk is op jouw plek? In een gratis intakegesprek maken we samen een overzicht! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *