Selecteer een pagina

Welke keuzes durf jij niet te maken?

Diana Withagen

Diana van Ballegooijen

Welke keuzes durf jij niet te maken?

Het is inmiddels alweer jaren geleden dat ik op station Eindhoven werkte als operationeel proces manager bij NS, of aan t spoor zoals  ze daar zeggen. In ons kantoor aan het einde van perron 3-4 hing een bordje met de tekst:

Bedenk als je JA zegt tegen een ander of je geen NEE zegt tegen jezelf.

Die spreuk heb ik altijd onthouden. En steeds als ik een vraag krijg of ik iets wil doen voor iemand wat niet direct oké voelt. Dan denk ik aan die spreuk. Want zo is het inderdaad wel. Je kunt je tijd maar 1x spenderen en hij komt ook nooit meer terug.

Hoe zit dat bij jou. Kies jij makkelijk voor jezelf en de dingen die jij belangrijk vindt? Of laat je je snel verleiden om toch iets voor een ander te doen? Deze 3 vragen helpen je om te ontdekken hoe het bij jou werkt en hoe dit anders kan.

Welke keuzes maak je niet?

Stel dat iemand je vraagt te helpen bij een project en je hebt wel tijd, maar eigenlijk geen zin. Zeg je dat dan eerlijk, of zeg je iets in de trant van: Ja, ik kijk wel tegen die tijd… En hoop je dat de ander er niet meer op terugkomt? De vraag blijft dan als een soort Zwaard van Damocles boven je hoofd hangen en staat als een soort onzichtbare olifant tussen jullie in.

Vaak is er schuldgevoel in het spel. Je voelt je ongemakkelijk als je “nee” zegt tegen te de ander. Waar je dan niet voor kiest is openheid, eerlijkheid en duidelijkheid. Bedenk hoe belangrijk deze persoon voor je is, of niet. Wat deze ander soms voor jou doet, of niet.

Maar hoe erg het is als deze persoon teleurgesteld is als je antwoord “nee” is.  Zet het in ieder geval voor jezelf duidelijk op een rijtje. En weet dat je er jezelf het meest mee hebt als je dit laat “slepen”. Dat schuldgevoel is er hoe dan ook.

Kies je altijd voor de ander?

In dezelfde vraag als hierboven, heb je geen tijd en geen zin, maar je doet het toch. Van wie heb jij geleerd jouw eigen wensen en verlangens en zelfs je eigen behoeften op de tweede plaats (of verder) te zetten? Hoe heb jij zo goed leren kiezen om dienstbaar te zijn naar een ander?

Waarschijnlijk is het een belangrijke waarde of norm die van (één van) je ouders hebt meegekregen. Het diende hen misschien goed, of helemaal niet. Maar jij zult hierin jouw eigen weg moeten leren gaan. Vraag jezelf eens af wat je tegenhoudt om voor jezelf te kiezen en ook wat het je oplevert om dat niet te doen. Geef eerlijk antwoord!

Welke duidelijke keuzes voor jezelf maak je wel?

Er zijn vast ook dingen die je heel makkelijk kiest. De een dubt bij kleine keuzes en vindt de grote keuzes makkelijk. Bij een ander is het net andersom. Welke keuzes maak je makkelijk. Wanneer speelt schuldgevoel geen rol?

Hoe belangrijk moet iets voor jouzelf of voor die ander zijn om deze keuze makkelijk te maken. Of hoe belangrijk moet die ander voor jou zijn? Maak gewoon eens je eigen criteria lijstje. Wanneer zeg ik nee, wanneer zeg ik ja en wanneer moet ik echt even met mezelf overleggen.

Dit zal je niet altijd helpen, maar in veel gevallen wordt het wel duidelijk. Zeker als jij degene bent die altijd “ja” zegt tegen een ander, maar zelf altijd een “nee” incasseert!

 

Wil je ontdekken hoe makkelijker voor jezelf kunt kiezen zonder schuldgevoel? In een gratis intakegesprek maak je al een eerste stap! Mail me op diana@equinoxtalent.nl

Wil je meer inspiratie? Schrijf je in voor Diana’s Deelmail en ontvang ook nog gratis het e-boek: “8 manieren om nieuwe gewoontes aan te leren die je wel volhoudt” via: https://linktr.ee/equinoxtalent

boekenliefde

Categorieën

Meer inspiratie

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *